海水領域 SeaFishZone

查看: 2519|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新手向各位CHING請教 [複製鏈接]

樓主
各位CHING, 小弟係新手一名。
我有養淡水魚,一直想下海。
經過不斷爬文,又問朋友,又係FS遊蕩過不知多少次,終於下海了。
因為唔想浪費,用番原有缸及濾桶。
開缸一個月,出了啡苔。

現有設備:
普通缸 24"長 X 18"高 X 12"深  > 係細?D,問過魚店60L水
EHEIM 2215濾桶 > 620L/H, 只有綿同生物環(唔係好靚環)
造流泵: SEIO 620 > 2400L/H
NACQQ > GOOD, 都打到好多野
T5燈 2枝白管 > 因為想換LED,無換藍管
另有普通雙頭風扇作降?
生物石10磅(得4舊)
魚有6條: 2藍魔、1黃魔、1青魔、1三黑白(最惡)、1橙尾碟(唔知係咪呢個名)
*之前小丑捱了3天仙遊、另黃尾魔比其他魚啄到死?

有以下問題請教:
1. 想落沙作裝飾,但朋友話唔落好D,其實用乜沙會較容易清理?
2. 缸底(後面)成日有一堆沙及黑色野(魚屎?),係咪造流唔夠,用雨林管係缸底打橫好了D。
各位CHING有乜需改? 或要加個造流?
3. 生物石係咪少D? 但再加會唔會影響水流?
4. 現時水溫28-30度,可以嗎? (無位擺水冷)
5. 我想養關刀、藍吊、小丑等(想鮮艷D魚),可行嗎? 另有無其他建議(但唔好太貴,百鬆好了)?
屋企實在無位,設備改動實不能太大,只能FOT。
因小弟確係新手,請問各位有無其他建議?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
沙床一定有污穢物,
一係落海參,寄居蟹,食垃圾,
同埋定期吸下沙面垃圾。

雨淋管,裝飾多於一切。
做流方面,可以的話,加多個對吹。

玩魚種類,冇水冷會有局限。 (後話)
缸細,魚的密度都要注意,不能狂加, 因為您個濾筒吾太大,
有限制。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
CHING.2215好似唔多夠。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
濾筒唔夠
加造流吹底
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

三點白真係好的開缸,
我𠴱條缸有乜事都唔闋唔佢事快高長大.
但果真好惡迫死咬死嚇死好多魚.
已終身監禁都想咬魚叫到瓜瓜聲.
中毒小魚:係佢哋叫我帶佢哋返屋企唔關我事㗎!:克雪印X2,畢加索X1,火焰鷹x1,火焰仙X1,石麒麟X1,橙尾古BX3,巴士X1,火箭吊X2,
藍魔X1,醫生魚X1,狐狸X1,醫生蝦X4,馬騮蝦X2,薄荷蝦X1,藍寄蟹X3,黃龍X1,四驅車X1,白咀鷹鸚X1,藍圈X1,白尾X1,七彩靑蛙X2,金錢麒麟X1,.三點白X1,睡衣X1,管蟲x2,火柴x1,綠花X1,寶石花X1,圓帽X1,?角X8,鈕扣X1,貓耳X1,九尾狐X1,草皮X1,波波姑X2(堆),火柴X1,提子X1,茉莉X1,海棉X1,菠蘿釘X1,紅柏X1,橙柏X1,蚌X2,海星X4,沙星X1,羽毛星X1,海膽X1,鮑魚X2.葵蟹X2,不知名小蟹X3.(跟珊瑚回來的)(缸X2)落魚街唔買魚我會死架

多謝各位CHING! 2215唔夠都無計,因為已無位(老虎唔比)。
如加多個501得唔得。