請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5247|回復: 18

落魚次序一問 [複製鏈接]

各位大師父 我開好缸想落魚 不過知道d魚會有地盤同會打新魚所以想請問下我plan養既魚邊條應該落先 邊條應該落後 我大約都係會搵3-4寸內既魚落缸 過大唔會考慮 list如下

吊類:火箭吊 食屎吊 藍吊 黃吊 紫吊 絲絨吊(雞心 火焰 湯臣)

仙類:火焰仙 虎皮仙 珊美 石美 皇帝 紫月 太后 法仙 毛巾(白尾 一幢 藍面 馬鞍)

其他:2條橙點2條金頭古b 一對小丑

括號內既係因為太貴 所以仲係考慮當中

跪求各位大師意見 點落魚可以減少佢地打大交既機會 同埋仲有無其他靚魚推薦養

同場加問 小丑養茶公係咪好惡 會打埋其他魚 同咬人?如果係既我就選擇另一品種既小丑 唔該晒咁多位專業意見

除佐一曈、湯臣、雞心其他都唔貴

交流下,上左岸幾年,上個月開番個新缸 (RT)
我自己打算個次序係 火鳥 -> 小丑+麒麟 -> 吊魚

除左魚既本身天性,大細都好重要

我個人古B-細仙-小丑-茶公-大仙-最後吊。

古b先, 小醜要一對落,跟住落細條跟温純的先,最後先落惡野太后,一幢。

咁多魚,你個缸幾L水?幾L環?養太后湯臣有冇水冷?

Elvis 發表於 2017-6-22 08:03
除佐一曈、湯臣、雞心其他都唔貴

其他我仲未確定自己係咪鐘意呀

子樂 發表於 2017-6-22 08:04
交流下,上左岸幾年,上個月開番個新缸 (RT)
我自己打算個次序係 火鳥 -> 小丑+麒麟 -> 吊魚

請問麒麟即係咩魚

巧恩 發表於 2017-6-22 09:01
我個人古B-細仙-小丑-茶公-大仙-最後吊。

茶公係咪小丑既一種黎 落小丑又落茶公我怕會打大交

最後吊係咪因白點勁 要等其他魚強狀左先落?

darkmatter 發表於 2017-6-22 09:26
古b先, 小醜要一對落,跟住落細條跟温純的先,最後先落惡野太后,一幢。

咁多魚,你個缸幾L水?幾 ...

3尺缸 250L水左右 20L環 3舊磚 有水冷

不過邊d係細同溫純

sax992001 發表於 2017-6-22 18:35
点樣顺序落都打架,太天真了

所以我想盡量減少佢地打姐

Rock仔 發表於 2017-6-22 17:34
茶公係咪小丑既一種黎 落小丑又落茶公我怕會打大交

最後吊係咪因白點勁 要等其他魚強狀左先落?

惡死

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

七彩麒麟

麒麟

麒麟

子樂 發表於 2017-6-22 20:25
惡死

所以我仲諗緊落唔落茶公

啤啤熊 發表於 2017-6-22 20:37
七彩麒麟

青蛙魚?我聽講好難養

小丑-茶公同科一齊落缸會好點
吊地盤強烈最後落會啲同白點無關

Rock仔 發表於 2017-6-22 17:35
3尺缸 250L水左右 20L環 3舊磚 有水冷

不過邊d係細同溫純

一般10L水1L環.你養太多,環應該唔夠
每種魚的習性請用搜尋器了解下,對養佢地很有用的.

樓主有心提問,可見樓主都係認真兼有計劃之人,不過先提醒一句,就算真係畀你plan好晒落魚次序,都唔好以為就一定過到關,始終打交爭地盤係佢地天性,你加得魚多就無可能避免到衝突,就算同一種魚,個別都會有啲惡啲、有啲純啲,西魚、馴魚、監禁惡爺⋯⋯都係好難避免o既必然程序。當然,雖然無可能杜絕打鬥,不過按次序加魚起碼都一定可以減少衝突,點都好過咩都唔理亂嘜咁加。

加魚先要考慮size,樓主唔考慮3、4寸以上o既大魚,應該先可以避免到比較多問題,不過你揀o既魚入邊有啲好似係大size o既魚,好以雞心、湯臣、皇帝、紫月、太后、法仙⋯⋯,就算真係畀你搵到3、4寸以下o既幼魚,養得無耐就oversize,樓主o係揀魚種之餘有無考慮過呢個問題?

核心問題,加魚次序,我建議咁玩法:
第一階段:橙點、金頭古、小丑(留意兩隻古B都要有底沙),呢三種都應該都相安無事,適宜最先落缸。
第二階段:吊通常只打同科而且近種o既魚,不過唔似謀啲魚咁打得咁狼,所以可以先加。火箭\食屎\火焰,藍吊\雞心,黃吊\紫吊\絲絨(絲絨吊好似貴過火焰吊好多倍),呢度係三批近種o既魚,即係火箭同食屎、黃吊同紫吊⋯⋯先後落缸o既話都好大機會打,樓主可以再盤算o下。
第三階段:仙魚最後落,因為體形一般較大,而且對水質要求都較高。先搵細仙落缸,珊美、石美、毛巾都算比較純,可以先入。火焰、虎皮可以次一步,淨翻o既仙其實都係大種魚,幼魚或者較純,大左之後就難講。
至於茶公(其實火公都係),佢的確係丑中o既惡爺,不過只會打丑,打其他魚或者咬手指我就未見過,可以o係加完其他丑後至落缸。

加魚除左按種類分次序外,亦都要按先小後大o既原則,細種、細szie o既先落。另一個方法就係同時落缸,明知兩種魚有機會打,就一齊買翻呢一齊落缸,可以利用兩條魚都要適應新環境o既機會而避免打鬥,我通常都用呢個方法加黃吊同紫吊。

避免打交除左落魚法之外,亦要注意避免「超養」,環境擠迫一定多事。另外都要足夠o既骨卅石,提供足夠o既「私人空間」,有清楚o既地盤劃分,應該都可以減少啲衝突。

小魚毛 發表於 2017-6-24 02:30
樓主有心提問,可見樓主都係認真兼有計劃之人,不過先提醒一句,就算真係畀你plan好晒落魚次序,都唔好以為 ...

多謝師兄教路 真係好詳細好有用 我會參考晒意見再慢慢考慮下點落先因我落左2條古b都打打地交