海水領域 SeaFishZone

查看: 6714|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

鈣鎂锶有什麼用 [複製鏈接]

樓主
請問鈣、鎂、思、鉄及安基酸对珊瑚有什麼作用?

沙發
都係微量原素,珊瑚鹽本身都有,有得添加就更好,補品唔補唔會死一樣

板凳
問問大家?!

地板
老手問…問題

arfaifai 發表於 2017-10-20 15:16
老手問…問題

超老手

樓主問

樓主問o既應該係玩sps o既問題,玩lps應該比較少理元素呢家嘢。
簡單啲咁講:
鈣--係珊瑚骨骼生長o既元素
鎂--有助珊瑚對鈣同其他元素o既吸收
鈣、鎂同KH係sps玩家必須蜅充o既三大元素,因為缸入邊o既消耗太快,要每日或者隔日加。

鍶、鐵可以歸類入微量元素,各自有唔同o既效用。不過玩家就多關注佢地對珊瑚增色o既功效,樓主可以用「為sps增色」為題search o下。可以靠換水、綜合補充液(Element)之類,或者逐樣添加呢補充。

安基酸,同魚一樣,係生物製造蛋白質o既來源,有助珊瑚o既軟組織生長。

詳細可以望望呢兩篇:
白話版鈣鎂鍶鉀等各元素的作用
各主要海水理想元素,個人keep角既技巧,新老手交流區

如果針對lps呢分析,我相信應該要睇翻每種珊瑚o既構造呢決定係咪要「補補佢」,有骨o既lps,好似提子、火柴、寶石花之類,鈣鎂就值得花時間去監測調整缸中水平。
至於其他微量元素,整體上對lps而言,就真係「補品」o既多,水質、光照、水流、餵食都應該比補充元素更重要。

我亦都有聽過鎂有助扣o既生長,碘有助千手閃動⋯⋯但係我相信每種lps對唔同元素o既要求都唔同,好難一概而論,真係要搵高手再逐項討論。

小魚毛 發表於 2017-10-22 10:42
如果針對lps呢分析,我相信應該要睇翻每種珊瑚o既構造呢決定係咪要「補補佢」,有骨o既lps,好似提子、火柴 ...

多謝 ching 詳細解釋,獲益良多 !

我都只係玩 lps 咋 !

edlsang 發表於 2017-10-22 13:38
我都只係玩 lps 咋 !

你玩軟野冇半軟硬我唔信