請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 46779|回復: 153

大家評評理⋯⋯   [複製鏈接]

大家認為是否合理?
我16年12月搵大根做咗一個魚缸35寸x25x31見水,一月中下旬交貨而家係四月中下旬,只係三個月。琴晚發現個櫃腳有少少問題,影咗兩張相俾大根,想問佢咩原因會咁,佢話係我自己攪過條中柱,係人為既失誤,
所以咩保養都無哂㗎啦⋯⋯咁我話有咩辦法解決?
佢話冇架啦成個櫃唔用得,有需要就攞$5000出嚟做返個新櫃囉,
咁我話你可唔可以上門睇一睇先呀,
佢話你係人為嘅造成既錯誤,所以冇晒保養,我哋唔會上嚟,你要我哋 上門要收錢囉⋯⋯
我話你咁做生意既咩?就算係咩原因造成,你幫個客做缸,收得個客錢(FOT$13200)普通玻璃
係咪應該有責任嚟睇吓個缸問題,睇下點幫手?
佢話:咁你依家咪放哂成缸水囉⋯⋯
我話:下?你睇都未睇過個缸,就要放晒成缸水??
佢話:總之我就係咁既建議啦,你如果個缸有咩事,都唔關我哋事啦!
我話:你咁對待D客既咩?魚界咁細,信譽好緊要㗎喎!
佢話:你咪post上網囉,睇下邊個啱?係你自己攪過個缸,唔係我哋個缸有問題!
所以,我哋係唔會負責既,我話咁你上嚟睇左先啦,佢又話人為問題,我哋唔包!
我哋上嚟就要收錢⋯⋯
我想問,咁叫做專業造缸?如果個客個缸有事,就搵位入佢,然後,就捉住人一句,係咁話人為錯誤
無哂保養??係咪真係咁做生意?

之後佢夜晚兩點幾又打嚟,又話叫我放咗乾水先我話你想都未上嚟睇就咁早咁我剛魚點?
我話你保養都未過!講明係兩次上門保養點解你會唔想上嚟?
我淨係知道一件事 今次一定要呢間公司嘅所作所為 公告天下--
你收得我錢 我就係你個客 你係咪需要咁樣對你嘅客?
話個客有錯跟住全部保養冇晒???

我話根據你既收據,無講過話人為造成就唔包上門!
我可以去消委員投訴你㗎喎!
佢話:你咪投訴囉我有律師團隊唔驚架!
我真係無言了

我心諗個缸無事無幹,使咩你保養?
有事想搵你睇下,你就話個客問題?唔包㗎!?
咁做生意都得?

姐夫同舅仔一樣咁PK

律師團隊,好驚驚
老細未詳細了解件事就發爛渣!離曬普

姐夫同舅仔,明白。

小兒科 發表於 2017-4-19 21:28
律師團隊,好驚驚
老細未詳細了解件事就發爛渣!離曬普

師兄,你講得啱,原來只係小問題 。。。。好彩我無放哂缸水,
否則,我缸魚就玩完。。

z2z2 發表於 2017-4-19 21:30
姐夫同舅仔,明白。

請問。。。誰是姐夫?誰是舅仔?

吓!咁都得咁不負責任嘅,上門睇要比$5000佢都幾搞笑,兩點幾話上嚟睇分明條友玩野,條友咁做生意得吾得囉,我下次要做缸一定吾會搵佢

terter 發表於 2017-4-19 21:45
請問。。。誰是姐夫?誰是舅仔?

舅仔,訂完缸失去聯絡

咁pk,好彩我無找佢做缸,本來想找佢,好彩

人為同保養有咩關係,係既你都上去睇左有問題再提出,而唔係聽完人講就去話唔包保養呀嘛,唔識做生意
做缸時講好左包2次保養,就要做架啦,唔係收左錢唔做野個個都搵到大把錢啦

其實我自己都有同大根講我入唔番支中柱入缸,但佢就即時一口咬定我破壞缸既結構。。但佢又無問我之前有無用緊支中柱,我新缸落地就SET緊器材,到琴晚先攪掂個分體水冷。。。。。。才入支中柱,佢就話我

算拉師兄。起香港找人做過只新櫃都吾洗5000蚊拉

武淺靜 發表於 2017-4-19 21:57
算拉師兄。起香港找人做過只新櫃都吾洗5000蚊拉

唔係嘛﹖佢仲同我講收番成本咋喎﹖

zero322 發表於 2017-4-19 21:53
人為同保養有咩關係,係既你都上去睇左有問題再提出,而唔係聽完人講就去話唔包保養呀嘛,唔識做生意
做缸 ...

師兄,呢個就係我最唔能夠接受的理由。。。。。。。。

乜原來一郁條中柱個櫃就會出問題,等我之前個缸一攪個沙缸就整走條中柱,好在冇事。原來而家造缸咁化學

73855836 發表於 2017-4-19 22:01
乜原來一郁條中柱個櫃就會出問題,等我之前個缸一攪個沙缸就整走條中柱,好在冇事。原來而家造缸咁化學

師兄,我係新手,咩都唔識,所以自己如實咁同佢講,但佢就執住我呢句,話係我問題 。。。。想叫佢幫下手可以點攪,佢就話無得攪,要放走哂缸水。。。。。。佢唔會負責 。。。。。