請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 36421|回復: 151

荃灣新魚店誠信問題 [複製鏈接]

小弟 為新手。誤信流言。

當時見7~8寸白尾。外形蠻好。
因鋪頭藍光太鮮。看不出有何問題

店主包魚說。有少許矇眼。是落缸時擦傷

回家可以的話浸一浸魚眼寶就沒事
兩天後魚眼更矇。 請教朋友後過淡
大量飛蝶浮出。過淡後兩天魚亦在桶中死去

只能說。 不知店主是否真的擦傷。但對魚店失信心

樓主,呢度係二手區。不過果間魚舖出左名有 UFO 啦!

daniel 發表於 2017-2-7 15:36
樓主,呢度係二手區。不過果間魚舖出左名有 UFO 啦!

我明白魚從海中撈回當然有寄生蟲。
但胡亂編言。實在令人感到負面

論壇元老

老實講邊間魚舖無嘢送吖所以一定要自己做好檢疫

我糸日旺見到條藍吊,問店員容易養不,店員話好粗生,好易養,返到屋企3日死了,我又上來嘈沒誠信的店員?人地打開門口做生意,比你揀,話埋比你聽眼有事,你都買,無野講。你死魚關誠信什麼事?揀咗,問左、答左,死左,這樣子魚街間間舖,也對我沒誠信。

sdU213 發表於 2017-2-7 16:08
老實講邊間魚舖無嘢送吖所以一定要自己做好檢疫

師兄講得好,樓主新手要交D學費。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

師兄,我將帖移向乜都講板面
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

777 發表於 2017-2-7 16:09
我糸日旺見到條藍吊,問店員容易養不,店員話好粗生,好易養,返到屋企3日死了,我又上來嘈沒誠信的店員?人 ...

我已提過...買魚帶寄生虫....是正常事情...

但店主編作理由, 是誠信問題...

我此處討論的不是貨源問題...是店家手法問題....

我遇過某店家...會直接告訴我要回家過淡或直接將魚收起不買....
有店家會提醒我...某些魚的腸胃要小心....

但將問題隱瞞是另一回事....

還有店家是包好魚才告訴我...不是拿給我看....

再強調死魚不是此次重點, 是誠信問題...

(試過有魚店包裝不好, 魚袋溜水, 魚回家已死,店家亦覺得抱歉, 我亦沒有怨言)

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我真係傻架

或許這樣想....我賣車給你....車齡明明是6年車, 卻說成4年...你買了後發現....你覺得賣家沒問題嗎?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

請問係邊間?

Galaxy 發表於 2017-2-7 16:39
請問係邊間?

是上年年尾才開將的那一間
位於... 某荃灣西工廈...15- 20樓的其中一層....

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

我係果度都買咗條人字蝶,返屋企未落缸已死,原來條魚一邊身嚴重爆身的,我衹怪自己買時無睇清楚,但唔知老細包魚時知唔知呢?
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2017-2-7 16:59
我係果度都買咗條人字蝶,返屋企未落缸已死,原來條魚一邊身嚴重爆身的,我衹怪自己買時無睇清楚, ...

公平D講...貨源是魚場的問題....
但手法是店家問題....

我也試過在日X 買魚...即日抽筋陣亡....

我沒有說過甚麼

但誤導..我個人接受不了

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

講鬼咩,咁都誤導到你,者係你唔識,者係你無睇清楚啦

你認唔認先?      你點肯定店主呃你?  

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

faiwong 發表於 2017-2-7 16:59
我係果度都買咗條人字蝶,返屋企未落缸已死,原來條魚一邊身嚴重爆身的,我衹怪自己買時無睇清楚, ...

你買時冇看清楚?

論壇元老

即係店員同你講條魚無問題你就唔檢疫?如果係咁你唔使落魚街買魚了

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

Galaxy 發表於 2017-2-7 18:34
你買時冇看清楚?

係,掛住同老細吹水
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

豬大炮 發表於 2017-2-7 16:35
或許這樣想....我賣車給你....車齡明明是6年車, 卻說成4年...你買了後發現....你覺得賣家沒問題嗎?

你這個比喻未免太牽強、如果湯臣價錢,買條藍仙給你,就可以這樣說。新手,老手也會面對死魚問題,有ufo 也未必幾日死魚、就算現在是科學世界,有些病因,一個尊業醫生也只能說不明。何況一個魚販,可能你養魚叻過佢!