海水領域 SeaFishZone

查看: 2879|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

新手請問測量。。。 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
測量數據列如:kh,夜晚check准唔准?

一個星期唔買魚我真係唔得

沙發

開燈熄燈會影響缸入邊o既生物活動,缸水o既數值當然會有上落變化。 Ching如果有PH錶,望一望就知,熄燈之後,PH就會跌⋯⋯生物數量愈多,變化愈大。
我無實際比較過KH日夜變化有幾大,不過相信無咩人會熄左燈至去測缸水。而關鍵應該係你每次測水質o既時間要固定喺謀個時段,唔好一時日頭一時夜晚。

板凳
KH變化與日夜冇關,KH跌主要是被生物消耗,但如果生物多,一天的相差可以很大,所以要補充碳酸氫鈉,最佳做法是測試每天消耗量,用滴定機定時補充,沒有機就人手加,如果細缸經常換水亦可。

最佳新人 論壇元老

地板
KH 日頭同夜晚係可以唔同的. 特別是全缸角. 同一時間CHECK會較好.

5ocean 發表於 2016-8-16 13:58
KH變化與日夜冇關,KH跌主要是被生物消耗,但如果生物多,一天的相差可以很大,所以要補充碳酸氫鈉,最佳做 ...

120L水量。我每星期換25%水。

nickdo 發表於 2016-8-16 18:51
KH 日頭同夜晚係可以唔同的. 特別是全缸角. 同一時間CHECK會較好.

kx8888 發表於 2016-8-16 21:18
120L水量。我每星期換25%水。

答唔到你25%夠唔夠,你要測吓換水前同後讀數,最低要求KH: 8dkh, Ca: 400ppm, Mg:1800ppm,如果換水後仲差好遠,表示換水解決唔到問題,咁就要考慮用A/B水或kalkwasser。

補充內容 (2016-8-17 18:25):
手快打錯,應該Mg1300ppm, thx rickdo

最佳新人 論壇元老

5ocean 發表於 2016-8-17 00:22
答唔到你25%夠唔夠,你要測吓換水前同後讀數,最低要求KH: 8dkh, Ca: 400ppm, Mg:1800ppm,如果換水 ...

MG1400PPM

5ocean 發表於 2016-8-17 00:22
答唔到你25%夠唔夠,你要測吓換水前同後讀數,最低要求KH: 8dkh, Ca: 400ppm, Mg:1800ppm,如果換水 ...

OK.唔該曬