海水領域 SeaFishZone

查看: 7302|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

急問火柴失色 [複製鏈接]

樓主
買左生返黎一星期,佢開始變啡
Check過晒d 水質,除左po4 係 0.25, ph 係 8 外
其他都係零
水溫24.6度
離燈50cm遠
中水流
餵食一兩次每星期

請問有冇師兄知道咩問題

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
你D水質麻麻隔離件野收到見骨
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
想溶咁

地板
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2016-7-30 22:36
你D水質麻麻隔離件野收到見骨

熄晒燈嘅時候佢地會收
但係早上佢地開番

同埋點樣為之水質差?
我nh3, no2,3 都係零
係po4 高少少
仲有咩係唔得?

比d 意見。 唔該。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你熄燈影咁奇怪?
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2016-7-31 08:57
你熄燈影咁奇怪?

Led 調左日夜間麻

唔想打擾佢地休息時間

而家日間有燈係咁嘅

點為之水質差,師兄?

變啡係有咩原因?

係唔係會再變番原來嘅顏色?

管理員

我係新手

玩野呀熄燈先影比你陰到我
睇數據係po4高左少少,變啡可能光照問,件郾放低D試下。

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2016-7-31 10:58

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2016-7-31 10:58

即係光得制?

我仲以為佢唔夠光添

我用Api test po4 先咁高

試下用red sea 先,可能低d呢

論壇元老

我試過放缸頂又係啡,放返缸底半年都係啡
我諗唔關事

最佳新人 論壇元老

你件野透透地, 唔健康, 已經唔關啡唔啡事.

火柴甩左色, 位置啱返都要等半年以上先有返色.

nickdo 發表於 2016-8-4 10:52
你件野透透地, 唔健康, 已經唔關啡唔啡事.

火柴甩左色, 位置啱返都要等半年以上先有返色.

請師兄指教有咩原因令到佢透透地?有咩辦法醫返佢呀?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我認為啲水瘦得滯
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔