海水領域 SeaFishZone

查看: 3406|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

暫時方案是咁的 [複製鏈接]

樓主

爬咗好耐文,似乎以下呢條片中既setting比較啱口味,由於我個缸細(16),所以用外掛過濾可以留返D位比魚仔游水, 打算養兩條小丑加個綠奶咀,但聽師兄講用黃尾藍魔開缸做先頭部隊試水,但有個報導話呢款魚越養越惡,有D擔心之後加既小丑會比佢攻擊,有冇咩提議?

https://www.youtube.com/watch?v=8BK9KqsDnkY

沙發
感覺太簡陋 16吋缸其實唔細 可以養好多野
我建議用背濾/濾桶
燈就睇吓有冇啲好啲既燈 模擬返大海 我用緊zetlight za1201
另外你需要水冷機 海海葵/珊瑚要溫度25-27
有個化氮機會好啲
沙鋪太厚會積垃圾 石可以多啲
買魚等養水後可買魔/人地養定既小丑玩吓 慢慢入
加油 有興趣交流可pm我
剛跳海的年青人
細缸仔 請多多指教

板凳

小弟開左幾個月缸
可以參考下 ,14"方缸,外掛化氮,長期有冷氣,落左暖管
如果可以行背滴當然背滴更佳#不喜勿打面

地板
荷蘭橙 發表於 2016-7-22 16:58
小弟開左幾個月缸
如果可以行背滴當然背滴更佳# ...

魚缸雖小。五臟俱全

我個缸15.5'' , 一開始用濾筒,開頭都順利養到3,4個月,但之後啲魚就突然收鰭絕食,一星期內死哂,原因不明,有測no2,但唔關事
之後把心一橫轉背濾,依家養左超過年半無咩事,係唔養得多因為打交
跟日本果個無問題既,可能養水養耐啲,養2條丑唔難,猶其依家咁多人工丑而且平過以前好多
至於葵就難搞啲,無化氮,換水要密啲
不過最梗要唔好貪心愈養愈多
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

newtoy 發表於 2016-7-22 23:02
我個缸15.5'' , 一開始用濾筒,開頭都順利養到3,4個月,但之後啲魚就突然收鰭絕食,一星期內死哂, ...

咁你轉左用背濾後係咪都係15.5吋?定係大左?

hkueric 發表於 2016-7-24 22:06
咁你轉左用背濾後係咪都係15.5吋?定係大左?

都係用番同一個缸
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

s091031 發表於 2016-7-22 16:36
感覺太簡陋 16吋缸其實唔細 可以養好多野
我建議用背濾/濾桶
燈就睇吓有冇啲好啲既燈  ...

有成17CM 高喎,我成個放缸空間得24吋,咁我個缸咪只可最盡做17吋?有冇矮D既燈介紹?

http://www.ebay.de/itm/Aquarium-LED-Beleuchtung-Zetlight-AQUA-Serie-Aufsetzleuchte-Meerwasser-Lampe-/361083894216

要平又要靚(燈效唔差、自動模擬陽光等)我剩係識呢隻 如果唔係你就買其實淘寶貨/自己砌啦
剛跳海的年青人
細缸仔 請多多指教

荷蘭橙 發表於 2016-7-22 16:58
小弟開左幾個月缸
如果可以行背滴當然背滴更佳# ...

請問你底沙用咩沙?係咪兩吋厚?有冇做沙底過濾?

唔記得咩沙 , 薄薄地 , 裝飾only