海水領域 SeaFishZone

查看: 3401|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

求C兄們賜教 [複製鏈接]

樓主
本人魚缸內90x50有1小丑、2藍吊、6青魔、1粉藍吊!
尋日想加入一條七彩吊,而新買的七彩吊體形比粉吊大,但係大D都完全冇優勢,一入缸冇幾耐就一直被追打,又唔反抗,成晚5個鐘左右不停追打,本來想佢地打打適應下會好D,後來行前去睇睇佢、竟然身上已經被粉吊斬左兩刀好長嘅傷口,就即刻捉起七彩獨自放另外一小缸比佢緩和下,因為本來想捉粉吊架,但完全冇辦法捉到粉吊,所以就只能這樣,今天起身睇睇七彩的狀態,已經緩和了、呼吸正常,反應都回復正常了。

但是我的係唔想放棄七彩(我講嘅放棄系指送人)真係好想將佢地養一起,所以跪求有前輩們知道的可以賜教,有什麼方法,誠心求教!!!

Than

沙發
係大缸西多幾日,等條魚復原,進食同俾其它魚習慣佢,夜晚熄燈後,放出來

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
你條粉吊悪成咁,點都要西起一輪先好放出來,捉唔到就買個捉魚盒試下。

地板
西起條粉吊,再打再西.
火花,太后,皇帝,西非,紫月,藍咀,公子*4

魔鬼剋星 發表於 2016-5-19 12:27
係大缸西多幾日,等條魚復原,進食同俾其它魚習慣佢,夜晚熄燈後,放出來

C兄係咪如果到最後都係繼續打就只能放棄啊?同埋我依加係第二個缸養住先,想佢恢復下,係咪點都要係大缸西啊?

may414 發表於 2016-5-19 12:51
你條粉吊悪成咁,點都要西起一輪先好放出來,捉唔到就買個捉魚盒試下。

唯有係咁啦⋯⋯未用過捉魚盒,研究下先

littlejp 發表於 2016-5-19 13:47
西起條粉吊,再打再西.

我都想!如果捉到佢的話

放多幾舊石、放多幾舊骨試吓、

係大缸,見到打唔到,希望習慣後,熄晒熄,黑嗎嗎先放出嚟,日間見到,追打一日半日,希望和平共處

唔西起粉吊,再放七彩出黎一樣打.....

試下用有門既隔魚相捉魚,開一半放糧入去引佢入去

粉吊有一定攻擊性, 養得多吊既話魚缸要夠大, 多D避難所先惦.

困惡落新係不二的辦法!再打再困!直到晤打為止!