請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 8945|回復: 21

另一魚疾一問 (白點嗎?) [複製鏈接]

唔好意思各位師兄

果頭問完粒啡色粒粒冇事之後

又發現左有3-4粒白色點點係我手指公7-8點方向

係皮膚底層

唔知佢係唔係白點

魚仲開口,冇刷身,浸緊上野黃粉

如確認係白點即落銅

所以想問各位有經驗之師兄一下呢樣係唔係白點
[img][/img]

唔係

換吓水自己會好

呢面都唔係?因為之前冇架
[img][/img]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

咁俾你攪法.就黎俾你嚇死佢嘞.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

是否新開缸?
呢d似係皮膚過敏症狀,
唔好再捉出來擺甫士,換水後再睇多幾日
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2016-3-4 09:26
是否新開缸?
呢d似係皮膚過敏症狀,
唔好再捉出來擺甫士,換水後再睇多幾日

都成半年有多唔算新缸,不過條魚就新買

唔該晒ching

即刻今晚放返入主缸

我係wingk960 發表於 2016-3-4 08:58
咁俾你攪法.就黎俾你嚇死佢嘞.

唔會掛,今晚放返入主缸

因為驚係白點

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

加瑪迷 發表於 2016-3-4 09:55
唔會掛,今晚放返入主缸

因為驚係白點

驚就QQ佢.再唔係AB桶.
冇計架嘞.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2016-3-4 10:12
驚就QQ佢.再唔係AB桶.
冇計架嘞.

Q 左2星期架喇

到第三個星期見到呢d 點已即用黃粉

上面位師兄話唔係白點,咁我諗住今晚放落缸試試

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

加瑪迷 發表於 2016-3-4 10:26
Q 左2星期架喇

到第三個星期見到呢d 點已即用黃粉

為避免白點及其他病菌入主缸,又確定唔到,建議Q耐d勤換水觀察,見到搶糧好態才放主缸會安心好多。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2016-3-4 11:16
為避免白點及其他病菌入主缸,又確定唔到,建議Q耐d勤換水觀察,見到搶糧好態才放主缸會安心好多。

條魚除左個身白左d 之外
佢冇擦身,肯食粒糧同急凍蝦。

應該冇事掛

新魚受壓,尤其吊魚好敏感,捉出來Q下等佢定左先,我自己就馮新魚都Q微量銅確保殺白點,但各師各法,銅可救魚亦可殺魚,下藥不當就殺多於救,慎落

jacky66 發表於 2016-3-4 17:31
新魚受壓,尤其吊魚好敏感,捉出來Q下等佢定左先,我自己就馮新魚都Q微量銅確保殺白點,但各師各法,銅可救魚亦可 ...

落黃粉,甲基藍浸過夜可以嗎?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

加瑪迷 發表於 2016-3-5 20:26

no

加瑪迷 發表於 2016-3-5 20:26

甲基藍唔建議浸過夜,因自己少用,比唔到意見。
上野黃粉係可浸過夜Q,藥性較柔。
如真係唔放心怕白點潛伏魚體,要隔離Q,用銅少於一半建議分量(唔好貪平用什嘜銅,至少都seachem), 先對水對溫才好過缸,可浸過夜,每日換水,Q至少一星期。
銅係毒藥,宜少不宜多。
以上純屬個人經驗,並非主流做法,但過往隔離中甚少死魚或日後有白點(主缸中絕食成仙例外)。因我個係瑚仙缸,有白點就好大鑊,所以新魚一定要清到乾乾淨淨先比佢游主缸。

補充內容 (2016-3-6 04:21):
補充:Q魚時最好同時落埋清水劑來保護魚膜及減壓

jacky66 發表於 2016-3-6 03:44
甲基藍唔建議浸過夜,因自己少用,比唔到意見。
上野黃粉係可浸過夜Q,藥性較柔。
如真係唔放心怕白點潛 ...

唔該晒師兄
不過今日收工見到有一點點白色喇
但有d點又好似有一絲絲白色咁
唔知又係唔係白點呢
一陣post上黎研究下

今次魚身上面果D 係唔係白點喇?
已經Q左3個星期有多....今晚發現左已經捉左佢出黎
個主缸係唔係已出事?
其他魚暫時未有白點
img][/img]

[img][/img]

似白點,有唔妥就先捉佢出來另一缸/桶隔離,避免漫延至其他魚。吊魚好敏感,如佢定左觀察後仍繼續惡化的話,就要落藥了,切記落銅寧少莫多

jacky66 發表於 2016-3-9 16:04
似白點,有唔妥就先捉佢出來另一缸/桶隔離,避免漫延至其他魚。吊魚好敏感,如佢定左觀察後仍繼續惡化的話, ...

佢冇唔妥呀,不過都係隔離緊,今朝見到黃吊同橙眼吊有幾點白,即浸蒜汁餵糧,冇捉出黎
放工返到去唔見晒
都唔知係唔係等機會爆
而家唯有大換水再增強佢地免疫力