海水領域 SeaFishZone

查看: 2541|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

幾個問題 [複製鏈接]

樓主

而家開左缸只有水但乜都未有,黎緊要買乜?用緊IQ5 10"缸仔

諗住養 小丑魚,珊瑚,奶咀

1.測試要買邊隻?

2.想溥溥地舖一浸底砂在面用邊隻?(珊瑚骨,珊瑚砂,定用邊隻?有D砂寫住有鈣又有乜用?)

3.依家有水,是否落生物石,還是測試水質OK才落生物石?

4.淡開缸要放生化菌,咁咸水又要買D乜??

麻煩晒

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
試劑買no3同po4,用普通珊瑚沙ok,生物石落得啦,加消化菌
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
係咪淡水用果隻消化菌 就得?

地板
買鹽,買鹽度計

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/