海水領域 SeaFishZone

查看: 5282|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

新手凸眼一問 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
新買返嚟條公藍眼寶石右面眼凸咗出嚟其他完全無問題重好搶粒,已用2星期抗生素但都無好轉!請問各位高人有乜辦法可以醫好佢呢?感謝

沙發
改善水質

板凳
定期換水
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

最佳新人 論壇元老

地板
kenlam 發表於 2016-2-12 19:28
定期換水

咁重使唔使用抗生素

rc211vman 發表於 2016-2-12 19:42
咁重使唔使用抗生素

No
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

老老實實實不相瞞  我都有突眼問題  亦都有不恥下問
經過我不斷搜集資料同意見
突眼呢樣野  你只要問  每個師兄都會叫你換水啦 換完就自己好
但我冇試過每日換水 係真係可以成功令隻眼縮番入去
之後我去詢問其他師兄 突眼既治癒成功率
大約十個師兄只有一至兩個師兄成功搞掂突眼
所以我依家突眼都冇理佢.. 照舊一星期換水一次  
雖然到依家隻眼都仲係突出黎  但無惡化  當然都係冇改善啦  但起碼仲係眼仔碌碌 大食大柯
由得佢算

最佳新人 論壇元老

ts02765402 發表於 2016-2-13 00:54
突眼呢樣野  你只要問  每 ...

Ching!好感謝你咁詳細解答!

ts02765402 發表於 2016-2-13 00:54
突眼呢樣野  你只要問  每 ...

其實, 你可以去睇下好多魚舖都有機會遇到, 不妨問下佢地又點搞.

我就試過換半肛水, 最快一日便好番(魚係加州寶石),
當然, 唔係向晚期發現.
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

nat 發表於 2016-2-17 16:08
其實, 你可以去睇下好多魚舖都有機會遇到, 不妨問下佢地又點搞.

我就試過換半肛水, 最快一日便好番(魚 ...

你好犀利..我非常咁陰配你..我就唔得了啊.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2016-2-18 14:16
你好犀利..我非常咁陰配你..我就唔得了啊.

禾又何嘗唔係對你陰徑呢,哈哈
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.