海水領域 SeaFishZone

查看: 3812|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

想問一下背瀘用到既最強化氮係邊隻? [複製鏈接]

樓主
背瀘既化氮倉得5.5" x 6" 左右
水體大約130L   
依家用緊NAC3.5   想問一下夠唔夠用?
如果想UPDATE  可以轉邊隻化氮比NAC3.5更強?

P.S: 我知道解決既方法係轉大缸玩D超勁化氮  但恕我地方顯窄

補充內容 (2015-12-29 20:16):
原來個倉位係 7.5" x 5.5"  咁如果nac3.5再強化應該係邊隻化氮?

沙發
我覺得細缸個化氮都系心理作"用"多,
我個缸50L水用BMQQ1,一個月無換水,日日2餐,化氮吾系城日開,約1星期開1-2日,都系打吾出D乜黎可能擺位水流影響)

板凳
REEFLIVE D101

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

地板
REEFLIVE D131都好似140mm x 140mm,應該放得落,for 300L-500L
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

師兄請問5.5x6吋都可以放到NAC3.5嗎?我背倉都係呢個size,請問放到會不會有d免強?而且要升枝化痰幾高先用到?

hi-line 發表於 2015-12-29 12:47
我覺得細缸個化氮都系心理作"用"多,
我個缸50L水用BMQQ1,一個月無換水,日日2餐,化氮吾系城日開,約1星期開1 ...

做乜唔長開?

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

inin 發表於 2015-12-29 14:05
師兄請問5.5x6吋都可以放到NAC3.5嗎?我背倉都係呢個size,請問放到會不會有d免強?而且要升枝化痰幾高先用 ...

係wor, NAC3.5 size:180x120x440mm放5落ka wor
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2015-12-29 15:09
係wor, NAC3.5 size:180x120x440mm放5落ka wor

咦? 唔通我今早度錯尺?  番去度多次先
我真係用緊NAC3.5  不過幾大我今早趕番工  求其度完就算
今晚番去度多次真既

原來係7.5" x 5.5"    咁呢個size可以再用咩更強既化氮??