海水領域 SeaFishZone

查看: 7838|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

求救~燒豬腰!!!     [複製鏈接]

樓主

上星期買左一件分枝啫喱同一件豬腰, 頭幾日都開得好靚,點知早兩日件啫喱一邊開始縮之後仲燒埋, 但另一邊仲開得好好
拎上水聞一聞,燒左那邊勁臭,即時CUT左燒那邊,

之後就到件豬腰出事,而家有一半燒到見晒骨,都已經臭臭地,之後出左魚街買支碘返來浸左陣,唔知救唔救到

想請教師兄們件豬腰仲救唔救到?
係咪細菌感染?點分?

NO3 10-20左右, PO4 0.3左右
而家個缸仲有其他珊瑚仲開得好好---紐扣3件,茉莉花,手指皮革,紅珊瑚,滿天星,分支豬腰,同埋幾條魚(爆白點中)

沙發
小心陸續有黎
水好唔穩定

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
PO4高咗啲,應該0.03先好
你件豬腰係wall定分支?wall都可以切,不過要用機.....
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

地板
昨晚返到屋企見佢再燒多左,燒淨1/3,忍痛掉了

ryanlai 發表於 2015-12-8 13:04
昨晚返到屋企見佢再燒多左,燒淨1/3,忍痛掉了

昨日件千手開始唔開加甩手....

我而家應該點做???

ryanlai 發表於 2015-12-9 09:12
昨日件千手開始唔開加甩手....

我而家應該點做???

換水啦

換水係最好嘅方法

燒緊嘅珊瑚一係掉左佢,一係浸下典睇下救唔救得番,其他無事嘅可以俾我幫你養住先

BlueIce 發表於 2015-12-9 17:16
燒緊嘅珊瑚一係掉左佢,一係浸下典睇下救唔救得番,其他無事嘅可以俾我幫你養住先

寄養收唔收錢架

昨晚夜返,回到家死左條西起左既7彩吊,已發惡臭...
千手謝晒皮,諗住拎上水聞下臭唔臭,一掂佢就甩左好多手...吹到成缸都係
唯有放棄佢,掉左...
跟手換左1/10水

其他暫時都仲開得幾好,不過NO3唔識下降, Keep 住15-20左右, PO4 就0.03

通心粉落左12日,200L水落左70g 左右,唔知夠唔夠...

ryanlai 發表於 2015-12-10 13:25
其他暫時都仲開得幾好,不過NO3唔識下降, Keep 住15-20左右, PO4 就0.03

通心粉落左12日,200L水落左70g 左 ...

水有冇白濛濛
如果有就要換多d水喇
可能死左好多菌

最佳新人 論壇元老

個魚缸幾大用咩器材都唔知既情況下…

no comment...