請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6355|回復: 13

小丑魚白點,急     [複製鏈接]

上兩星期因幾條小丑中左白點死左,前日又買番條,今日條魚仔身上又開始有d氣泡咁細既白點,我可以點做?因缸内有珊瑚,會唔會缸水仲有毒?今日仲買左幾條新魚未落缸,點算好

C兄邊到貨?

珊瑚缸就麻煩D,落唔到藥,白點問題最難搞,唯有勤D換水,只要D水好,魚就肯食野,肯食野生存機率比較大。最好等一個月無再見白點先再加魚。新魚可用水桶養住先

論壇元老

如果真係有白點,只要珊瑚缸一日重有魚,就算一個月後加新魚依然係會有白點.死症.我之前已經試過冇數次.你可以把心一橫,清蕭魚用筒養,清缸行個零兩個月(當然要確保蕭有魚係冇白點),之後每次加新魚都要Q足先好放,甘就比較安全D.
我個人太懶,因為RT缸有白點,所以現缸內只有幾條魔魚

每次爆白點我都清缸3星期. RT死症.
爬文白點周期14日, 沒魚找不到宿主就會死亡
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1301

剛去藥房執左$20連翹,再出報告

論壇元老

連翹我都有聽過有CHING用過,我自己都嘗試過用,但效果好似唔太得(可能份子唔夠掛),而且感覺上好似D水黃黃地,唔知關唔閞浸住事.等CHING你用後報告.

連翹 $10兩,買左2兩。
我缸30L水,按網上資料,放用3g既連翹加少少水煲左5分鐘,
榨就用咖啡袋入住,用水泵做循環,水就倒埋落缸,
份量少,水無黃,但魚就即時好精神到處遊,
今晚放工返去睇生死

有效嗎?效果如何?期待update

師兄你個缸好靚

idwilson 發表於 2015-11-25 16:25
連翹 $10兩,買左2兩。
我缸30L水,按網上資料,放用3g既連翹加少少水煲左5分鐘,
榨就用咖啡袋入住,用水 ...

好老實,你個缸死魚同落吾落連翹99%無關係,我唸好多師兄都看在眼裡

個缸有咩問題

hi-line 發表於 2015-11-28 09:33
好老實,你個缸死魚同落吾落連翹99%無關係,我唸好多師兄都看在眼裡

師兄…教下路

試左幾日…白點小丑升番鰭…但白點改善唔多。
但過左咁多日仲健在…唔錯喇