海水領域 SeaFishZone

查看: 3996|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

新手訂造缸 器材一問 請幫幫忙!! [複製鏈接]

樓主
小弟打算造個背滴缸 純養魚

倉會放生物環 缸內亦會放生物石(活石)造景

長"30 闊18" 高20" (水位18吋)背滴漏
倉6"闊 分3倉
頭倉5"
中倉7"
尾倉5"

請問各位師兄3倉既size 是否ok?
因怕太細放唔落岩用既器材 太大又浪費位置

另外有否岩呢個缸size的化氮($800內)及上水泵介紹?
RW-4造浪 會否夠用?

另外如果開缸完成 可以太概容納到幾條4吋既魚?

已爬文好長時間 請師兄們幫忙比D意思 PLEASE

沙發
你想做側滴?可放慮材空間太小,還是做背滴慮罷

板凳
純養魚用黃骨做景,靚仔好多!生物石麻煩多多

地板
你不如去銀河看看,佢個到有現貨背滴,用化氮最好用大一陪,例:如果個缸本身100L就要用300L
Rw-8會好一點,用w1造浪就夠啦

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

假背缺點:
實得二倉,又細,放置器材有很大限制
生物環本身阻水,尾倉隨時無水,fot本身講求高水循環
經常補水補到傻,化氮水位經常變(除非你用外置)
冬天放暖管,一係尾倉一就缸內,尾倉你要成日保住夠水,唔係就......

缸高20"見水18",好難玩浪,rw8對於一個30"x12"缸過火了,用唔著
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

背滴缸,長30寸,點解分三倉係5+7+5=17?側滴吧?

明白 還是改用背滴好了 甘想問下師兄我背滴 3倉分別要間幾多size出來?
那我單落生物石 不落環可以嗎?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

魚落下一環好,你要咩化氮而間倉.咁就自己有個指引喇.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

以前個缸同你講差唔多,器材供參考。
30"x18"x18"背濾,分3倉,NAC3.5,NJ3000,WP25。
頭倉環,二倉化氮+環、尾倉上水泵+環,用咗2年換缸。
不建議用生物石,用死石或黃骨較好,可主缸落藥。

舊缸開缸相

Samson117 發表於 2015-11-22 13:16
明白 還是改用背滴好了 甘想問下師兄我背滴 3倉分別要間幾多size出來?
那我單落生物石 不落環可以嗎?

養魚no3好高呀,生物石會青bb,你可用假石

唔鍾龍黃骨可以將生物石變死石先,冇問題喎

死石葵芳星龍有得賣⋯⋯