海水領域 SeaFishZone

查看: 3215|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

重新出發請教 - 請入內提點 [複製鏈接]

樓主
小弟朋友缸成日死魚同燒珊瑚
想把心一橫重新黎過
現有小量LPS同2,3條魚(小丑似有菌)想問甘樣得唔得

先西起珊瑚同魚去另一度
全缸行淡水2-3日,再行返1025
珊瑚西起用舊行2-3日-有造流,2-3日後DIP一DIP先再落缸
魚小量黃粉浸1星期,1-2日100%換水一次,一星期先再落返缸

唯一諗緊D生物石應該點樣

想問甘既方法可行嗎?會有咩問題?
或有無其他更好方法?THX

沙發
重新來過?,新水,如果係新水要養返2-3個月水,先好換水,死魚呢,你個缸用咩養菌?,燒珊瑚可能係no3超高,珊瑚no3要20-40,魚如果有病放係Q缸,Q返14日先(如果是老手會明白啦)

板凳
kwan88a 發表於 2015-11-20 18:20
重新來過?,新水,如果係新水要養返2-3個月水,先好換水,死魚呢,你個缸用咩養菌?,燒珊瑚可能係no3超高 ...

我目的係想用淡水,100%換水清一清再行返,感覺會好D,但唔知用淡水行2日,生物石D菌會唔會死哂

地板
荷蘭橙 發表於 2015-11-20 18:32
我目的係想用淡水,100%換水清一清再行返,感覺會好D,但唔知用淡水行2日,生物石D菌會唔會死哂

生物石最多過淡水一小時好啦,過2日有機會真係變死石

浸二天淡水=重新開缸,Ncycle都要一個月

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

耐心D,勤力D.好多問題都衰係E兩方面.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

有山胡同白點好難分割,生物石我純養魚.我試過開個桶,Q足兩個月.
你有冇咁耐性?但你有山胡.冇乜必要咁做.
因一加山胡.中既機會又係返度.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 論壇元老

重新出發原因係咩先.

病源??
NP太高??

行淡等於重新開缸.

如重新開缸就由頭買新石黎過吧. 或收魚友養好的生物石, 不用養水立即養野.

暫時UPDATE

其實NP要幾高先會死魚?應該唔似高NP死魚,未知病源係咩
都CANCEL左過淡個念頭了

有冇測過水質?係咪no3過過引發溶珊瑚之後死魚?

Alan0524 發表於 2015-11-26 02:40
有冇測過水質?係咪no3過過引發溶珊瑚之後死魚?

我同我朋友試下依方面入手