海水領域 SeaFishZone

查看: 9121|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

開完缸後又爆啡藻 [複製鏈接]

樓主
已養水一個多月,由啡藻到綠藻
no2-3都=0,清缸…set好化氮同np豆
一個星期後又重新爆啡藻,點解呢,
手指開始燒,管蟲又唔開,係咪水質問題。

沙發
一個月係咁啦,養水要2個月呀

板凳
綠藻有無变黄,变白?

地板
ivan_cheung 發表於 2015-10-9 10:15
綠藻有無变黄,变白?

已經變白左…會唔會係我清缸時方法錯左
我用原本既水清洗器材同石,沙無洗,
所有水一次換晒。

No3無可能係0,一定是你唔知做錯咩野

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我體過有文章教 d 草苔發白之後 羅曬d 石出來 涮。。

不過。。。以我所知,穩定之後再甘大動作。。同重新開缸無乜大分別

樓主還要換曬所有水。。。。

chihim 發表於 2015-10-9 22:02

不過。。。以我所知,穩定之後再甘大動作。。同重新 ...

係…我就係睇左呢D文章,我囉晒所有野出黎用原缸水刷得乾乾淨淨,我仲怕破壞系統所以無洗沙,
點知都奶左野。

今日仲買左兩件珊瑚…前前後後珊瑚同魚都成千,但到今日個缸都無咩睇頭…魚死珊瑚消。
呢兩個月都唔搞個缸住…自生自滅…睇黎都係回頭是岸

idwilson 發表於 2015-10-9 23:56
係…我就係睇左呢D文章,我囉晒所有野出黎用原缸水刷得乾乾淨淨,我仲怕破壞系統所以無洗沙,
點知都奶 ...

我初初的死士,到而家都死唔去的碟魚⋯

補充內容 (2015-10-10 18:11):
好彩我唔係玩珊瑚⋯

點知都奶 ...

玩咗大半年,死的都一千多了。头几个月,鱼是九死一生。
我刷缸后也长啡藻,加了个吃藻螺,养多2~3个月便基本没有藻了。
珊瑚就养啲粗嘢,到依家都好好的,就死了个火柴头。
个人结论是,唔好搞搞震,唔好洗太乾淨。要搞要洗,就局部搞。
沙1~2cm 就够啦。np豆未用过,听说要小心用。

點知都奶 ...

果篇文  已經好多地方轉發,大把受害者

寫得出果個正撲街來。。不過網上好多撲街文

要自己多想多問先得

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

咁玩法咪等如從新開缸
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2015-10-9 22:02

不過。。。以我所知,穩定之後再甘大動作。。同重新 ...

CHING, 刷石無問題WO,

樓主一路開缸一路養野, 係咁架WO. 而且完全唔覺白化囉. 同埋佢咁細隻缸玩豆仲落咁多, 睇個缸邊D菌膜多到...

基本上個化氮唔夠強跟本唔應該用豆. 而且用豆個出水要對住化氮...

咁細隻缸做好做流, 清缸底, SERA環, 化氮(用作加氧), 開個缸不要加任何野等1至2個月, 到綠色草長到頭髮咁再刷走先係正路. 開細缸較為簡單的做法.

睇咁多新手貼. 個個都奶2樣野,
1. 珊瑚骨底,
2. 開缸即養野.

nickdo 發表於 2015-10-10 20:17

樓主一路開缸一路養野, 係咁架WO. 而且完全唔覺白化囉. 同埋佢咁細隻缸玩豆仲落 ...

力度師傅  出現。。 大家散水

nickdo 發表於 2015-10-10 20:17

樓主一路開缸一路養野, 係咁架WO. 而且完全唔覺白化囉. 同埋佢咁細隻缸玩豆仲落 ...

SERA環我都有包多左出黎,唔知有無分淡水海水,之前玩淡水用過真係好好用。
但我又爬文放…珊瑚缸唔好落環,真係唔知邊D正確。

咁我而家呢個情況…係咪都由佢重新養水?還是有其他方法呢。

同埋…我前後買左差唔多5條小丑,全部返大海…只有呢一條養到一個月。
係本身品質問題,定我缸水問題,因為都試過買人工魚