海水領域 SeaFishZone

查看: 4047|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

轉缸疑問 [複製鏈接]

樓主

因為屋企多咗位可以擺個 24吋背滴缸,想將宜加個18背滴吋缸轉移過去,因為水量同流量變咗想加番啲新環,想問下有咩方係最恰當?

諗過有
1, Set 起新缸,直接用番舊缸水同舊環,過魚,過番一排無問之後再加新環。
2. Set 起新缸,加新環再加部分舊環,行番一排後,再過舊環半缸舊水,再過魚。

Thanks.

現有
1黃吊,1藍吊,1背心,2小丑。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
我會選擇一

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
我都選擇一
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
上面兩個答得幾好..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2015-9-28 12:53
上面兩個答得幾好..

我冇野補充
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

比我都選1...XDD

如果只是FOT,我會新舊環、舊水、魚一次過。
我30吋背濾轉48吋真漏都係直過,無損傷。
不過有事唔好怪我

我RT 100L水 轉300L水
用95%舊水 全新生物石
開缸13日,0損傷

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

我選擇1及會即時加新環,咁會快好多。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

最佳新人 優秀版主 論壇元老 開網功神

小弟下月中換缸,可能小弟怕死所以會選擇2

Thx 各位意見。 

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我之前24背滴漏轉30滴漏都係用一號方法
返工冬眠放工失蹤善良熊