海水領域 SeaFishZone

查看: 2493|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

放出主缸等其他魚教食粒? [複製鏈接]

樓主
其實WORK唔WORK?  有冇師兄係咁做過?
我依家做法係首先西起幾日 等佢同D舊魚習慣下  之後就放出主缸等其他魚教佢地食粒
呢個做法其實有冇實際用途?  定始終西番起佢教佢食粒好d?

沙發
我自己就西起幾日,食唔食都好,食得慢,我都照放,西起可能太驚唔食都唔出寄,食得慢就因為冇人同佢搶
但係睇清楚佢係咪有病先唔食

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
每隻魚都有吾同性格!
☉︹☉

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
我條金蝶就係放左出來,俾金刀打,
跟著都係西番起,仲用兩個隔魚箱連埋一齊,
俾多D空間佢,定左之後,慢慢餵粒糧
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

其實各魚各法,有時放出會俾其他魚打到收口或唔食野。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

有D細膽ge魚,一定要西到開口搶糧先放得
其他魚都好難講,要睇睇的個缸有冇打手
返工冬眠放工失蹤善良熊

我最終無法先甘做