海水領域 SeaFishZone

查看: 4556|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

新手想養珊瑚, 有事請教 [複製鏈接]

樓主

咁多位好,

小弟係海水魚新手, 剛在5月5日開缸, 是一個左側滴漏缸, 魚缸真的不大, 尺寸只有長 22 吋, 高 20 吋, 深只得 10 吋, 大約有 72 L 水. 買了三舊生物石, 放了 250ml Bio bullet XL 通心粉, 250 ml 的 PO4x4, 而家養水中. 心目中只會養少量海水細魚及少量軟珊瑚. 我有少少問題想請教咁多位.....

1. 我買了荷蘭 Salifant NO3, PO4 test kit 用來 check 住開缸環境, 請問仲要不要買其他? 我仲有一支其他牌子的 pH 測試濟....

2. 有邊款魚糧介紹? 因我之後買魚都只係買細條的魚, 所以魚糧我只係想用粒糧.... 紫菜都會買........

3. 珊瑚其實要唔要特別買糧? 其實我仲未好識唔同款珊瑚的特性同種類........

4. 夏天已到, 如果在魚街買珊瑚或魚,

沙發
nickdo 發表於 2015-5-8 09:28
無化氮?

有化氮, 用 Reeflive M80. 水冷都有, 我而家長期 set 24 度.

板凳
Sorry 第4條問題未打完......

4. 夏天已到, 如果在魚街買珊瑚或魚, 天氣熱到成 30 度, 由離開店鋪到返到屋企可能有一個小時, 咁需唔需要買之後搵野 keep 住唔好太熱?

5. 珊瑚買回家後除了對溫, 是否要用 Coral RX dip 大約10分鐘先落缸?

6. 魚對溫後是否可直接落缸?

地板
nickdo 發表於 2015-5-8 12:18
開缸係等爆藻到藻白化. 到時SPS都可以養, LPS更唔會有問題. 唔洗KEEP住CHECK架. 爆藻可以開長D同強D光照.

多謝師兄回覆.

請問開缸第幾日會開始爆藻? 我第一日開缸就放咗D帶子裙邊落缸養菌, 琴日見到D裙邊有少少紅色.