海水領域 SeaFishZone

查看: 4534|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

新手想養珊瑚, 有事請教 [複製鏈接]

樓主

咁多位好,

小弟係海水魚新手, 剛在5月5日開缸, 是一個左側滴漏缸, 魚缸真的不大, 尺寸只有長 22 吋, 高 20 吋, 深只得 10 吋, 大約有 72 L 水. 買了三舊生物石, 放了 250ml Bio bullet XL 通心粉, 250 ml 的 PO4x4, 而家養水中. 心目中只會養少量海水細魚及少量軟珊瑚. 我有少少問題想請教咁多位.....

1. 我買了荷蘭 Salifant NO3, PO4 test kit 用來 check 住開缸環境, 請問仲要不要買其他? 我仲有一支其他牌子的 pH 測試濟....

2. 有邊款魚糧介紹? 因我之後買魚都只係買細條的魚, 所以魚糧我只係想用粒糧.... 紫菜都會買........

3. 珊瑚其實要唔要特別買糧? 其實我仲未好識唔同款珊瑚的特性同種類........

4. 夏天已到, 如果在魚街買珊瑚或魚,

沙發

試濟可買埋KH, 有珊瑚就要埋MG CA
魚糧我用開thera+a new life spectrum 唔錯

最佳新人 論壇元老

板凳
無化氮?

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
水冷,PH,KH, 測試,化氮,菌種,生物右10升水對1磅至1.5磅生物右,珊瑚糧可用輪蟲,珊瑚濃縮藻,灯,鈣,鎂
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

nickdo 發表於 2015-5-8 09:28
無化氮?

有化氮, 用 Reeflive M80. 水冷都有, 我而家長期 set 24 度.

Sorry 第4條問題未打完......

4. 夏天已到, 如果在魚街買珊瑚或魚, 天氣熱到成 30 度, 由離開店鋪到返到屋企可能有一個小時, 咁需唔需要買之後搵野 keep 住唔好太熱?

5. 珊瑚買回家後除了對溫, 是否要用 Coral RX dip 大約10分鐘先落缸?

6. 魚對溫後是否可直接落缸?

1) 開缸我會試埋 NH3, NO2,建議您至少都試埋 NO2
2) thera+ 細粒糧都唔錯,好細粒
3) 睇您養咩珊瑚,唔一定要
4) 熱一陣唔會死掛?搭車都有冷氣啦
5) 可以先 dip 後落缸,亦有人用碘水 dip 就算
6) 呢個問題都幾大爭議,睇您方唔方便 lor。有人 AB 桶檢疫 14 日先落缸,有人對完溫就落缸
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

最佳新人 論壇元老

albip 發表於 2015-5-8 09:57
有化氮, 用 Reeflive M80. 水冷都有, 我而家長期 set 24 度.

用碳源無PO4的話減唔到NO3. 所以唔洗用PO4X4, 你等爆完藻, 藻白化後先落都未遲.

最佳新人 論壇元老

開缸係等爆藻到藻白化. 到時SPS都可以養, LPS更唔會有問題. 唔洗KEEP住CHECK架. 爆藻可以開長D同強D光照.

nickdo 發表於 2015-5-8 12:18
開缸係等爆藻到藻白化. 到時SPS都可以養, LPS更唔會有問題. 唔洗KEEP住CHECK架. 爆藻可以開長D同強D光照.

多謝師兄回覆.

請問開缸第幾日會開始爆藻? 我第一日開缸就放咗D帶子裙邊落缸養菌, 琴日見到D裙邊有少少紅色.

最佳新人 論壇元老

albip 發表於 2015-5-8 12:34
多謝師兄回覆.

請問開缸第幾日會開始爆藻? 我第一日開缸就放咗D帶子裙邊落缸養菌, 琴日見到D裙邊 ...

每個缸都唔一樣. 唔洗點理. 過程一個月以上.
先爆藻/草先.

到草開始變白色, 就可以拎出黎擦走D草佢, 用返咸水沖淨, 就可以養SPS/LPS啦.

嘩,d草真係勁.