海水領域 SeaFishZone

查看: 3523|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

傾個閒計 漁民後袋袋平安 [複製鏈接]

樓主
話說我開缸後
同漁民後代爸爸傾計
我同佢講係魚街見到平時會食會見嘅魚(老鼠班,澳龍蝦,海參,海膽,海刺等)我話想養
佢就話唔好洗咁多錢
叫我翻屋企(佢指塔門,小弟塔門人)
果邊落海執(海星海參等)/翻魚排攞魚苗/叫街市相熟嘅魚檔留(魚)

各師兄點睇??
我自己由細落海就覺得野魚其實好乾淨 魚檔平時食果啲都唔會有虫起白點
其實好多入口魚(台灣,太平洋群島)翻嘅魚都係野魚
始終觀賞海魚繁殖未成熟

廿四吋背滴
養水中(16-3開)
三點白x1
青蛙1
石麒麟1
藍吊1
老鼠班1
e生蝦1
火燄蝦1
朱古力星1
黑海參1

最佳新人 論壇元老

沙發
你可以直接去魚排,或者直接落海捉魚,當然係最好啦,
如果你可以,捉多少少放售或者送俾魚友更好!

板凳

地板

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

依家好多人工魚,橙仙、金蝴蝶、紫月、亞拉伯、澳洲仙、金頭蝠、小丑魚……………………等等。夏威黄吊都系人工。你爸爸話自己捉好過買系岩架。靠海食海,師兄如果捉三至四寸荷包蝶記住賣條比我

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

西澳仙 發表於 2015-3-19 07:54
你可以直接去魚排,或者直接落海捉魚,當然係最好啦,
如果你可以,捉多少少放售或者送俾魚友更好!{:6_14 ...

18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

論壇元老

魚排的不是珊瑚魚,睇你想養乜?
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

捉還捉,有d受法例保護
同時小心個人安全

如果你有潛開水,基本上熟路,當然我無鼓勵/叫人去捉啦

P.S. 台灣住近海魚友識潛既多數野採自己玩

野採好玩,尤其是潮退的夜晚,配防水電筒,手套,防滑鞋,泳鏡,夜晚魚睡覺,電筒照住魚唔會走,用網就捉到,亦可順便捉其它肉食魚蟹帶子,一晚捉到的海鮮可以一大筒。夜採要注意安全,多幾個人有照應,唔好去深水處,退潮時淺水(到腰)處就己經有。

魚嘅話就同會係自己落水捉啦
我都唔夠佢游得快
同埋都未知會唔會去珊瑚區
始終犯法
廿四吋背滴
養水中(16-3開)
三點白x1
青蛙1
石麒麟1
藍吊1
老鼠班1
e生蝦1
火燄蝦1
朱古力星1
黑海參1

上漁農署問

pca 發表於 2015-3-19 09:10
依家好多人工魚,橙仙、金蝴蝶、紫月、亞拉伯、澳洲仙、金頭蝠、小丑魚……………………等等。夏威黄 ...

荷包蝶去西貢艇揾下啦∼上星期日都見到有人買嚟養....個艇佬仲話呢條荷包係養左好耐㖭....睇落都似

荷包驚忍唔住口食左
仙碟泥講係得荷包食得
仲要好好食
廿四吋背滴
養水中(16-3開)
三點白x1
青蛙1
石麒麟1
藍吊1
老鼠班1
e生蝦1
火燄蝦1