海水領域 SeaFishZone

查看: 3955|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

fot轉rt問題 [複製鏈接]

樓主
各位師兄你地好。。我想問各位師兄我個係舊式魚缸行緊濾桶生物環,現在開始轉rt,缸中有生物石,咁我個濾桶入面D生物環係咪要攞返出來呢?落炭係咪可以吸左水中嘅異味呢?🙇🙇🙇🙇🙇

沙發
之前有冇落過葯,有就全部唔要得

板凳
j90109173 發表於 2015-3-10 20:33
之前有冇落過葯,有就全部唔要得

師兄。。我無落過藥。。請教下我

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
我之前有落過葯, 但全部都照用
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

啲生物石都索飽哂no3,po4不要最好,不如重新買石開珊瑚缸。最好用滴溜缸啦
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

kenlam 發表於 2015-3-10 22:58
啲生物石都索飽哂no3,po4不要最好,不如重新買石開珊瑚缸。最好用滴溜缸啦

Thx. 師兄

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

當然"一步到位"最好,但樓主都想繼續用舊缸舊物資試水,都冇大問題
想知你個FOT是否成功?知道水質程度嗎?
濾桶都可以照用,但有何用途?
炭亦未必一定要用
還考慮適合燈具,降溫設備等
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2015-3-11 08:54
當然"一步到位"最好,但樓主都想繼續用舊缸舊物資試水,都冇大問題
想知你個FOT是否成功?知道水質程度嗎?
濾 ...

Fot成功左

http://www.seafishzone.com/forum ... p;extra=&page=1

上面樓主有用環,你可以請教下佢

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Ricky666 發表於 2015-3-12 18:37
Fot成功左

留意如何解決NO3&PO4便可(用葯水)還要保持鈣,KH(可以使用海水素)
用濾桶放炭或NP豆(通心粉)亦得,注意濾桶內部清潔,加返一吋沙底會有助養菌
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

kokpoali 發表於 2015-3-13 02:52
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=52997&extra=&page=1

上面樓主有用環,你可以 ...

Thx

vsvs 發表於 2015-3-13 08:24
留意如何解決NO3&PO4便可(用葯水)還要保持鈣,KH(可以使用海水素)
用濾桶放炭或NP豆(通心粉)亦得,注意濾桶 ...

Thx