海水領域 SeaFishZone

查看: 7858|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

請教咩仔缸問題(4尺X7尺缸) [複製鏈接]

樓主
小弟正規劃一個混合缸(RT+FOT), 但之前所建的全是滴漏缸, 而現在所建的打算是咩仔落水, 但小弟對咩仔缸資料有限, 請問各大大有否更多關於咩仔缸的資料給本人參考嗎??

沙發
現在已建水泥鋼筋架, 就快要確定主缸的設計藍圖

板凳
圖片:

地板
圖片:

圖片:

35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

巧大工程,勁呀!
要留意地台防漏及有無預排水位?你的主缸巧大,沙缸應裝唔哂,須然會有“止回valve”,但防意外,可以的話裝埋滿瀉自動排水喉隱陣d。

無得頂!

C兄你住樓有冇計過樓層負重量,可能會有問題,提一提你

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

咁大個缸唔洗"咩仔"啦
玻璃做缸都唔知掂唔掂,搵專業人士設計好喎
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

其實咁大個缸,咩仔單一邊落水唔夠流,做左中右三邊滴流落水差唔多,你設計上應該有啲問題,快啲去揾專家問問

最佳新人 論壇元老

我個缸係30寸深,24寸高,72寸長,單边咩仔,咩仔箱足30寸長,左右間倉用來放做浪泵,
中間1.5寸主落水喉,另一支一寸做士啤落水,一支一寸做上水(此喉已封,因我缸設計係缸底上水)
另加一個旋影70W做流,再行隻10000L八瓜魚水泵做內巡,底水一出四,底水total6個出水,一個進水
(內巡)乜流都夠哂!
成隻缸睇唔到有乜嘢泵,只看到旋影!

Please,唔識 post 相。
上傳教學同我開的版面不苻
簡單就最好

佛哥有冇辦法SEND D 相黎睇睇??

ff23456 發表於 2015-2-25 14:21
巧大工程,勁呀!
要留意地台防漏及有無預排水位?你的主缸巧大,沙缸應裝唔哂,須然會有“止回valve”,但防 ...

多謝提點, 我有留排水口, 同埋沙缸會做水位滿自動排水孔

Fai15 發表於 2015-2-25 16:57
其實咁大個缸,咩仔單一邊落水唔夠流,做左中右三邊滴流落水差唔多,你設計上應該有啲問題,快&#2187 ...

打算上水行大D泵, 然後缸內+泵做內流就算, 由於有兩面半玻璃位置見光, 以及怕石屎承受水壓問題, 故不打算做滴漏

咩仔 =External Overflow
滴漏 = Overflow

咩仔都係滴漏的一種

住宅承受重量為 1平方米2t(當然已計算較保守安全系數)
Email:reefchannelhk@gmail.com
地址: 屯門好景工業大廈A座15字樓4室
Tel / Whatsapp:68432551
http://www.reefchannel-coral.com
http://www.facebook.com/reefchannel

請支持人工繁殖珊瑚:
https://www.flickr.com/photos/reefchannel/albums

最佳新人 論壇元老

type-100 發表於 2015-2-26 11:23
佛哥有冇辦法SEND D 相黎睇睇??

我按咗回覆,版面轉去可用文字回答,但我找不到那裡可讓我按動,用作上傳相片!
簡單就最好