海水領域 SeaFishZone

查看: 8849|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

UAS [複製鏈接]

樓主
繼上次試完國內既白點兜後

又黎個國內既產品 (其實係COPY外國既設計) - UAS

UAS本打算自己DIY, 但計算各方面後 (時間, 成本, 手工) 都係淘寶實在啲

早幾日新沙缸到左, 淘番黎既UAS都到左, 可以一次過上晒

由於係兩腳扁腳插頭, 加上佢個火牛幾九流下, 會搵家人幫手睇下可唔可以改做三腳 (新年將至, 要遲下先), 但暫時都會照樣運作+密切監察

根據佢要求係一定要行泵, 但我睇過其他UAS既討論, 用氣泵其實都可以, 目的係令水有流動, 但由於我自己沙缸較細, 頭缸已經爆位, 所以迫住放係尾缸+用水泵推 (因為水會蒸發連水位下降, 加上燈係有電源接駁, 用水泵會比較穩陣) 如放頭缸既可以試下唔用水泵轉用氣泵, 對於黎緊夏天用水冷有幫助, 減少水溫上升機會-9UP MODE-)

暫時文字討論, 先放網上相片

實物相片後補

由於岩岩上, 所以頭幾日都無料到, 要等下

歡迎其他用家俾啲意見

沙發
我都啱啱裝左5日, 仲未爆藻. 等呀等

板凳
我都用緊,但剩係生髮絲藻,啡藻.
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
"用氣泵其實都可以, 目的係令水有流動"
目的其實是"水"和"氣"交接,像海浪拍打岸邊般,刺激海苔生長(青苔)
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2015-2-17 09:19
"用氣泵其實都可以, 目的係令水有流動"
目的其實是"水"和"氣"交接,像海浪拍打岸邊般,刺激海苔生長(青苔)

原來如此

仲以為只係令盒既水有流動

版主

馬記廁所友

timothy898989 發表於 2015-2-17 09:25
原來如此

仲以為只係令盒既水有流動

所以塊藻板浸於水中,一定要用氣泵
離水的就可以只用水泵,但要慢
用刺繡板是因為細小格仔能增加空氣交替機會,正如養魚用黑波於滴漏槽般,增進含氧量
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

三個星期

更新下

UAS內有藻,但未爆所以唔清理住

缸內珊瑚無咩特別,要開既開晒,唔開既都係咁

唯一有分別既係玻璃清潔,舊時一星期就擦兩三次

宜家一個星期一次

感覺藻少左,可能係依類低等藻去左UAS到

其他師兄有無咁既情況?

麻煩Ching 可唔可以PM小弟 係邊間淘記買呀
一跳入海裡,就忘記了自己是陸地上的生物

horseface 發表於 2015-3-10 23:10
麻煩Ching 可唔可以PM小弟 係邊間淘記買呀

UAS 超级ATS 立体藻屏 鱼缸生态过滤盒 海淡水适用 挂缸式 60版

係淘到 copy and paste 應該搵到

有分SIZE, 自己再睇下間鋪

timothy898989 發表於 2015-3-11 13:45
UAS 超级ATS 立体藻屏 鱼缸生态过滤盒 海淡水适用 挂缸式 60版
係淘到 c ...

ok thx ching
一跳入海裡,就忘記了自己是陸地上的生物

請問UAS效果如何?
CHing 幾時update啊?

C兄對拖同我同款啊.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

newrt 發表於 2015-3-14 19:50
請問UAS效果如何?

丫...原來仲有人留意....

早幾日先清左轉, 因有紅藻個啲 (但主缸無)

要過幾日先可以影相睇

我係wingk960 發表於 2015-3-15 00:38
C兄對拖同我同款啊.

依啲款由細著到大 :)

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

timothy898989 發表於 2015-3-23 10:24
依啲款由細著到大 :)

著開有感情
我真係傻架

傻傻地單眼仔 發表於 2015-3-23 21:59
著開有感情

依對都難,要去番鋪仔先有,個d百貨鋪/超市賣既較硬身

newrt 發表於 2015-3-14 19:50
請問UAS效果如何?

最緊比較忙, SORRY

論壇元老

UAS ATS 同滾豆 其實邊樣效果會好D

civiclau 發表於 2015-4-17 05:49
UAS ATS 同滾豆 其實邊樣效果會好D

唔識答, 各有好壞

自己睇番缸情況決定用邊種定一齊用