海水領域 SeaFishZone

查看: 9095|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

藍圈->圈帝->皇帝問題 [複製鏈接]

樓主

之前買既係藍圈, 大多好快番老家

半個月前入左條圈帝, 有傷 (好似俾魚鋪同缸白月打傷), 身個圈位出黃色同面部有少少灰色出黎

經長期休息+馴糧, 好番好多+馴糧成功

早排全缸爆白點, 佢成身都係, 但見佢各方面都無野 (食得痾得, 見我投糧興奮到上水面), 無理會到, 只係換水換綿, 亦都退左好多

問題來喇

魚鰭 (右邊) 爛左, 會唔會生番去原先咁? 定係咁就一世?

因為係RT, 有醫生蝦, 見佢都幾鍾意埋去俾醫生搞, 但搞完既位會有一小達白白地, 灰灰地既印, 請問有冇問題? 會唔會好番/退?

另外見到醫生有幫佢拉個鰓位出黎拮拮拮, 係咪有蟲? 定例行工作之一?

面部有D一達達灰色既印仔, 望落好似成為皇帝後塊面個隻色咁, 但又唔肯定, 想問養過圈帝變皇帝既師兄, 佢地變既時候係咪一達達咁變? 定係o係一個位向外漫延開去?

另外變成皇帝時有冇既定次序?

THANKS~

沙發

附上肉照一張

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
暫時睇正常
暫時停賽

地板
面部有D一達達灰色既印仔 - 是否水印啊?

pat_shiu 發表於 2014-12-15 18:24
面部有D一達達灰色既印仔 - 是否水印啊?

根據之前圈番老家既經驗唔似水印

因為我知佢地對水質好敏感,我宜家都2日換一次水。

會唔會換水太多太密 條魚適應唔到 我條耳斑有時換水太多 都會出一出水印

下?會咁嫁?

我每次換水會換約1/4水,係開鹽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

timothy898989 發表於 2014-12-15 20:50
下?會咁嫁?

太多,我1/10 each day

timothy898989 發表於 2014-12-15 20:50
下?會咁嫁?

個個情況唔同 只不過係我換得多水果次(1/3) 條耳斑果日都會出少少水印

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

兩日換一次水咁密都有機會出水印,皇帝對水質比較敏感,我曾經試過由一吋藍圈養到變圈帝掌心大,大概兩三年時間,睇住佢慢慢變好開心好過引!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

好, 咁我減少番數量同次數先

論壇元老

神一樣的對手

我2-3星期先換一半水...我認我懶..
我條圈有時都有印, 不過係比人抽水既印..過一陣就無
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

kenjigood 發表於 2014-12-16 10:21
我2-3星期先換一半水...我認我懶..
我條圈有時都有印, 不過係比人抽水既印..過一陣就無

現時缸中最大條係佢, 其次係藍吊仔, 次次我餵糧條圈帝係咁搶, 條藍吊就死一邊執漏

黎緊可能會放番條藍眼吊入主缸 (係底缸坐緊監, 等對方覆仲要唔要先決定)

之後再穩定就入金毛巾+太后仔+畢畢就封缸 (太后同畢畢仲諗緊, 好少聽有師兄係RT缸玩依2種要)

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

timothy898989 發表於 2014-12-16 10:30
現時缸中最大條係佢, 其次係藍吊仔, 次次我餵糧條圈帝係咁搶, 條藍吊就死一邊執漏

黎緊可能會放番條藍 ...

師兄你圖中嗰條係藍圈喎!圈帝係半成魚,即係有一橫橫黃簡嗰種大藍圈喎!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2014-12-17 03:16
師兄你圖中嗰條係藍圈喎!圈帝係半成魚,即係有一橫橫黃簡嗰種大藍圈喎!

係嫁???

我見佢個大圈位開始出黃色既線 (較淺色) 就以為可以叫圈帝