海水領域 SeaFishZone

查看: 5886|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

求救~~~成千上萬管虫幼體 [複製鏈接]

樓主
成千上萬管虫幼體在側滴倉, 化氮豆樽水槽全面覆蓋, 有些已成形 ,多到好恐怖, 應否殺掉它們? 有什麼方法?
另外也有一些螺仔, 有跡象愈生愈多, 會影響珊瑚嗎?
THX

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
系鬼爪仔……放條徊畢畢落去就KO晒

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
無問題可以唔清
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
pca 發表於 2014-12-2 11:21
系鬼爪仔……放條徊畢畢落去就KO晒

水槽好窄, 放唔到畢畢, 有冇其他選擇

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-12-2 12:16
無問題可以唔清

真的? 我怕遲些變成管虫缸, 那麼多, 對水質是好還是壞?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

bbfish 發表於 2014-12-2 12:17
水槽好窄, 放唔到畢畢, 有冇其他選擇

六線狐仔

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

管蟲可以過濾水質
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

係好野黎...

其實聽樓主形容吾似鬼瓜, 是否同圖片一樣?

如果一樣就可以跟河馬大講....吾洗理.

pat_shiu 發表於 2014-12-2 16:21
其實聽樓主形容吾似鬼瓜, 是否同圖片一樣?

係管虫唔係鬼爪, 缸內有少少已成形像這樣, 但倉有大量未成形而魚仔食唔到

我個缸都有,好嘢来,不用清,

bbfish 發表於 2014-12-2 16:59
係管虫唔係鬼爪, 缸內有少少已成形像這樣, 但倉有大量未成形而魚仔食唔到

魚仔吾會吃, 其實可以吾理吾冼清.