海水領域 SeaFishZone

查看: 6723|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

虎皮仙料養問題   [複製鏈接]

樓主
請問大家有冇人養虎皮仙養得長?佢肯食咩架?

2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
冬天落缸好D,我fot養左半年左右
食粒糧
返工冬眠放工失蹤善良熊

板凳
我最喜歡既仙魚,好細膽、容易(嚇)死、以及容易熱死,所以我等緊冬天入返一兩條。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
rt long time to keep

食苔都可以食飽,不過仙仔最愛特然死亡,預插花心態好d

我果條之前系魚宮買直車落缸第二日粒片咩都食

又係好似火焰仙咁既插花魚?

試過有條食粒好態,但突然死亡。呢種魚幾靚,但唔知點解會死。

肯食野,都會死?
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

黎種魚同火焰or其他細仙只可以養一條
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

你哋最大條見過幾吋,我曾經在以前魚樂無窮見過條五吋大的。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我養左10日(RT),已經開口食粒
但只食 T 字頭藍頂黃樽品牌 七彩神仙糧
有時會食吓苔!!
現在係西起養等待佢食其餘既糧先放

論壇元老

神一樣的對手

Q到開哂口無啦啦死左....
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

unclejoe 發表於 2014-11-24 13:52
我養左10日(RT),已經開口食粒
但只食 T 字頭藍頂黃樽品牌 七彩神仙糧
有時會食&#2152 ...

T 字頭隻全名叫咩

最佳新人 活躍會員 論壇元老

tina_leung424 發表於 2014-12-3 00:22
T 字頭隻全名叫咩

Tetra. 淡水糧 有7彩神仙魚係樽面  
希望你都得

其實rt吾難養,我試過同多彩,火燄一齊養,開頭打左幾日之後就吾多打啦。不過都係一年左右突然死亡。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我養條乜都食.死左囉.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

發覺依隻魚對於水既變化好敏感,比如對水唔夠就會呼吸急促瞳孔擴大而死,器官接受唔到水質特變。除左粒糧,天然食物比如海藻平衡番佢既野生身體機能都有幫助。RT環境近似天然就係依類小仙既天堂,至少比魚打都有地方'呢'。
純屬個人經驗,有錯唔好打面
以前瓜果幾條都係人為因素誤殺