海水領域 SeaFishZone

查看: 3893|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

新缸配喉術語問題 [複製鏈接]

樓主

新缸落水位係內牙, 約42-43mm(8分?)

想問點駁先轉到4分或6分喉用?

同埋買個時應該點同人講?

thanks!

沙發
同埋封水喉個窿係咪叫"帽"? thanks!

板凳
timothy898989 發表於 2014-10-25 23:52
同埋封水喉個窿係咪叫"帽"? thanks!

喉冚

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
1吋刁6分刁套,1吋刁4分刁士。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

條數係講灰喉入面個隆條數.唔好睇曲個MM數啊1
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-10-26 10:02
條數係講灰喉入面個隆條數.唔好睇曲個MM數啊1

無呀,我自己度,睇唔到

謝謝各位!!!

想再問一問....

2尺缸落水應用幾多分喉?

上水用幾多呢?

依啲有無固定開缸咩SIZE就用幾多分既喉嫁?

THANKS~~~

版主

馬記廁所友

timothy898989 發表於 2014-10-26 17:09
想再問一問....

2尺缸落水應用幾多分喉?

2呎缸落水用1"另加閘制以減落水聲,最好仲有多條3/4"士啤落水
上水則多用3/4"
其實上水喉大小睇個上水泵流量和幾多出水口,有冇推其他器材等
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-10-27 08:23
2呎缸落水用1"另加閘制以減落水聲,最好仲有多條3/4"士啤落水
上水則多用3/4"
其實上水喉大小睇個上水泵 ...

哦....清楚晒,thank you~

五金鋪唔明我講乜

上面係咁, 直徑47MM

下面係咁, 直徑(只度到個窿)35MM

為防又俾人問我咩黎, 我聽日決定去旺角配.....所以問題係....

1. 圖中依件野叫咩名?
2. 之後駁去行1"喉應該點駁?
上圖舊野->牙通->????->幾多寸轉1"刁士->1"喉咁樣?
3. 如果按VSVS CHING咁講落水行多條3/4" 又應該點駁?

MANY MANY THANKS

成套叫做內牙咀.外牙咀
如想做後備落水.你要有....1個上水隆...2個落水隆.如得兩個隆.你做唔到架.
正常細缸.好多都係做吋二落水.
一吋上水再用刁士變六分.
牙通你係你內外牙d牙唔夠收先要用.你首要知道係你個幾大內外牙咀.先配到.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-11-2 11:51
成套叫做內牙咀.外牙咀
如想做後備落水.你要有....1個上水隆...2個落水隆.如得兩個隆.你做唔到架.
正常細 ...

唔該晒,尋日都去左利可保到搞,佢地都有教我,都配好左要既野,thanks....

版主個豬頭泵正