海水領域 SeaFishZone

查看: 5433|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

OODI MEDIK CORAL生物缸白點藥∼分享 [複製鏈接]

樓主
今日買左嚟試,有冇師兄用過分享心得?

沙發
就是這一支,我姐夫用了兩次藥已經把白點醫好,所以珊瑚都冇事,包括蝦都冇事.

板凳
點用架?邊到有得買……thx

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

地板
不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

最佳新人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

同一個問題,講左19幾年。。。不停的重复

遲早會明既  

好似大多數人都覺得冇用咁...

芒椰西米 發表於 2014-9-18 20:57
點用架?邊到有得買……thx

生龍

tangpp23 發表於 2014-9-19 09:52
覺得冇用

冇咩用都唔緊要, 最怕整死左D軟體

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

有無用,唔系覺得。。

先了解白點到低系乜野先

打個比喻,一個人得左愛之,有日區食完個芒果 之後去醫院檢查

愛之已經無左,好翻。。

甘系唔系食芒果可以醫好愛之?  

不過。。 都系自己中意羅,覺得好有效,掂吖。 米去用羅

遲早都會明  我覺得我無需要浪費時間去討論 除左銅 可以100%殺滅白點之外既任何方法,因為一直都有人去重復,珊瑚缸白點藥,中藥,提高水溫,提高鈣到500,用醫生魚 醫生蝦。       

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-9-19 11:55
有無用,唔系覺得。。

先了解白點到低系乜野先

其實可以用濾網濾走.
放全部魚係個大兜度, 小水泵出水經超細濾網到個兜度(濾輪蟲果D, 要幾多目就要查下), 兜D水滿潟流回缸中.

白點胞子被濾網濾走, 兜中白點蟲成體生命週期完結, 再等主缸中白點蟲生命週期完結即可.

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

nickdo 發表於 2014-9-19 19:52
其實可以用濾網濾走.
放全部魚係個大兜度, 小水泵出水經超細濾網到個兜度(濾輪蟲果D, 要幾多目就要查下) ...

300目得唔得密到過唔到水
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

唔明點解係都要係個解決唔到既問題兜圈
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

落銅啦,

最佳新人 活躍會員 論壇元老

濾網濾走白點蟲,表面好似得,實際就唔work.
你諗下一個密度高的濾布,漲力連水都差點穿不過,你又點用此高密度濾布濾整缸水?
即使你真的能用此高密濾布過濾曬整缸水,但附寄於石,環,沙內的蟲卵又怎樣呢?
白點蟲生命周期短, 但卵就很長,你又點請走蟲卵?

此終,清白點蟲就要落銅
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

而家個缸依然爆白點, 已捉走大魚, 細魚死淨兩條巴士同一條士多啤梨捉唔到, 請問係問要等到魚死晒行14日先可以冇晒白點? 巴士依然好好態

bbfish 發表於 2014-9-27 01:07
而家個缸依然爆白點, 已捉走大魚, 細魚死淨兩條巴士同一條士多啤梨捉唔到, 請問係問要等到魚死晒行14日先可 ...

白點在珊瑚缸,個人應為當珊瑚糧算啦,捉得幾多次。
今次即使攪掂,下次買件珊瑚放入缸又中,咁點算
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

kenlam 發表於 2014-9-29 11:49
白點在珊瑚缸,個人應為當珊瑚糧算啦,捉得幾多次。
今次即使攪掂,下次買件珊瑚放入缸又中,咁點算{:6_ ...

新珊瑚會有白點架咩?