海水領域 SeaFishZone

查看: 6220|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

可唔可以唔換水     [複製鏈接]

樓主
小弟1年多前參考以下網店做了個缸。因為想不用換水。
http://htm.chinapet.net/aquarium/class/5/b5.html
NO3還可以的∼10;但是D藻(羽毛藻)半年左右已經開始死哂,最近草皮是開的,不過主要開啡色。我每周都有加AB水。是否唔換水始終令個缸有其他元素缺乏,連羽毛藻或草皮都生唔到?會不會我可以再加多D其他元素如鐵、鎂、海水素等,可以解決個問題?請大家多多指教。

沙發
有興趣就唔好懶換水是必須

板凳
唔養仲好,一了百了

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
成個缸得甘少珊瑚,甘少魚。。 還要只系lps 軟體

完全無参考價值。。 還要講到好專業  

學區就死得啦。。 對d 無要求既人來講,唔換水系無問題的

可以養得生就  

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

養魚,必然的動作。即是養狗吾執屎

咁長時間唔換水個缸已經係老水、死水,每週加咁多嘢都冇用,換新水已經比到養份給物生,羽毛草同草坡是好簡單缸內植物都變成咁,真係考慮吓換吓水啦師兄.

最佳新人 論壇元老

玩珊瑚唔係亂玩. 要知道原理去加野. AB水. 唔洗加, 除非你有CHECK開鈣鎂KH.
珊瑚本身會分泌化學物質等好多污物係封閉O既缸度帶唔走的. 所謂唔換水O既缸都係考驗生物忍受程度. 忍受程度高的生物先養得生咁解.

之前有d 膠手教人 定期落ab水 補元素嘛

教壞人。。。搞到好多無辜受害者

mortyleelee 發表於 2014-8-30 19:20
咁長時間唔換水個缸已經係老水、死水,每週加咁多嘢都冇用,換新水已經比到養份給物生,羽毛草同草坡是好 ...

師兄我明白亦認同你,但唔明點解個大陸綱站最後話佢成年都只係補水都可以養得咁成功,所以跟佢開左個缸,好想做一個比較接近大自然嘅缸。好明顯我仲未夠班。

chihim 發表於 2014-8-31 23:14
之前有d 膠手教人 定期落ab水 補元素嘛

教壞人。。。搞到好多無辜受害者

師兄咁係唔係定期換水,例如每月換3分1(魚舗教我),基本上就可以乜都唔駛加?

好像最好系一星期換10份1 既

每月三份一 基本都無問題

chihim 發表於 2014-8-31 23:35
好像最好系一星期換10份1 既

每月三份一 基本都無問題

明白,Thank you!

最佳新人 論壇元老

好_肯定係咁死野,係咁加野。佢既水流卅餵食,258日個張有幾件野一定過唔到一個月。