請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 10395|回復: 42

上水泵問題 [複製鏈接]

上水泵甚麼牌子好

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

Power Jet

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

pj
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-8-10 21:16
pj

禁你又用咩上水泵

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

dickytam 發表於 2014-8-10 22:37
禁你又用咩上水泵

pj11000
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

搞到我都想轉power jet 添!

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

睇餸食飯啫,平有平買,貴有貴買,但最重要買個全新,二手一年內都OK
如果你係背滴,普通用NJ可以,揚程需求細,價錢相宜
PJ係夠力,不過較熱,大缸用一流
變頻泵相對較靜,但要用大一級,因為力量較弱,價錢幾百至兩萬都有
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 論壇元老

想平又靜又慳電. 雙上水大陸dc. 壞左一隻馬上換士啤.

唔怕晒電同熱經濟少少. PJ

高budget, aquabee up11000/8000, red dragon, abyzz.

nickdo 發表於 2014-8-11 16:06
想平又靜又慳電. 雙上水大陸dc. 壞左一隻馬上換士啤.

唔怕晒電同熱經濟少少. PJ

謝謝各位,想問下EHEIM泵OK嗎?

最佳新人 論壇元老

davidleung 發表於 2014-8-12 16:38
謝謝各位,想問下EHEIM泵OK嗎?

EHEIM OK 不過比PJ更晒電同熱喎...

nickdo 發表於 2014-8-12 16:45
EHEIM OK 不過比PJ更晒電同熱喎...

想問PJ有冇細泵大約1000-2000L/H

davidleung 發表於 2014-8-12 17:07

因為我想分開2個泵上水

最佳新人 論壇元老

2個泵上水用大陸野都得。 夠晒平。超慳電。

論壇元老

davidleung 發表於 2014-8-12 17:07

PJ好似最細都3500L/H,計埋揚程左屈右屈都會減弱些少,aquabee就有出1000-2000L/H嘅!
TIga

nickdo 發表於 2014-8-12 17:16
2個泵上水用大陸野都得。 夠晒平。超慳電。

大陸野唔噤用,唔想成曰換泵起碼要五年才合標準

everest 發表於 2014-8-12 17:27
PJ好似最細都3500L/H,計埋揚程左屈右屈都會減弱些少,aquabee就有出1000-2000L/H嘅!

aquabee大約幾錢?耐用嗎?2500可以買2個嗎?

論壇元老

davidleung 發表於 2014-8-12 19:08
aquabee大約幾錢?耐用嗎?2500可以買2個嗎?

PJ意大利出品aquabee就德國出品,耐唔耐用無人敢包都要睇吓日常點用,我用僅個最細流量果隻供水俾豆樽都用左一年八個月暫時仲未見異樣!2000L/H同3000L/H價錢好似差唔幾2500應該夠買兩個了,可出去格下價有些魚舖做僅活動可能執到平貨未定!
TIga

我用過多款牌子,數年大多跪低
只有這隻, 用了10多年都冇事,又靜, 我心中的泵王
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

dickytam 發表於 2014-8-10 22:37
禁你又用咩上水泵

我用PJ7600

返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-12 23:26
我用過多款牌子,數年大多跪低
只有這隻, 用了10多年都冇事,又靜, 我心中的泵王

呢隻香港有得賣咩?
TIga