海水領域 SeaFishZone

查看: 2880|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

急問 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主

小弟個缸約200L水、
原本用waveline dc500 功率40W流量5000L用左1年度昨晚壞、急換、有幾個選擇、
Laguna powerjet pj3500功率55W流量3700L
Newjet nj3000 功率55W流量3000L
Newjet nj4500功率50W流量4500L 點解nj4500功率比nj3000低但流量多左、甘係唔係Nj4500比較省電又無甘熱?
請問邊隻好D、唔會制造太多熱能使水溫升太高,因無用水冷、唔該各位C兄

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
PJ有冇5000架.我覺得PJ算好用.一係PJ4500,我以前用過.
我個PJ用左4年,重砌梗.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
云兄唔考慮換牛嗎

地板
我係wingk960 發表於 2014-7-22 14:24
PJ有冇5000架.我覺得PJ算好用.一係PJ4500,我以前用過.
我個PJ用左4年,重砌梗.

用左4年真係耐用,扺喎,好過中國制,一年玩完、唔知newjej用時會唔會好熱,使水溫升好高,THX

puikwong 發表於 2014-7-22 15:26
云兄唔考慮換牛嗎

唔會,費事換左依然唔行,駛錢駛時間、亦唔考慮中國制

云海 發表於 2014-7-22 15:56
唔會,費事換左依然唔行,駛錢駛時間、亦唔考慮中國制

因成日聽人講.NJ鳴聲較大.PJ小人講.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

PJ保用3年

pj,掂
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

論壇元老

之前用waveline一年貨仔,問過好多人都係一年左右就瓜,換左Pj希望襟D
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

有圖有真相。單重係度 2014072217275600.jpg

行左好多間都話PJ4500無貨只有PJ6000起太大流量、只有東河有PJ4000,但楊程1.9m1380元怕唔夠力上水、有PJ5000、楊程3m價錢1580元太貴唔考慮、最後買左NJ4500、藍地球買1062元、最平呢間希望NJ䂞唔會1年就瓜柴

Terry 發表於 2014-7-22 17:22
之前用waveline一年貨仔,問過好多人都係一年左右就瓜,換左Pj希望襟D

Waveline大陸制,1年命左右又貴,以後都唔會買呢隻牌子

云海 發表於 2014-7-22 21:23
行左好多間都話PJ4500無貨只有PJ6000起太大流量、只有東河有PJ4000,但楊程1.9m1380元怕唔夠力上水、有PJ50 ...

NJ6000 用左3年仲用緊

我之前都200L 水,行PJ7500冇問題..超正
你諗吓 PJ 6000啦
☉︹☉

嗯。。。買左喇
☉︹☉

最佳新人 論壇元老

我的情況有D同CHING相似,開頭用WAVELINE DC上水泵一年唔夠瓜左
之後換了NJ6000水量明顯足好多,不過用了3個月左有D怪聲(但功能上沒有問題,所以當作後備)
現在用緊好似叫"富華"的泵,感覺很好(聽請同PJ同廠的)

另外一提就是化氮隻WAVELINE DC3000剛剛又瓜了......用左14個月