海水領域 SeaFishZone

查看: 12605|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

無燈好定藍燈好?     [複製鏈接]

樓主
之前見有ching提到珊瑚都要休息,
但唔知藍燈下是否已可以似提供晚上的效果
本身我是藍燈長開,一日加開幾小時白燈,(唔知o唔ok)
之後我試下全部燈都關看看有咩分別
發現如下:
藍燈珊瑚開七,八成左右
藍白開得最大最好
關曬所有燈D珊瑚全部收起曬

想問下收起曬是否就係休息緊?
藍燈好定唔開燈好

沙發
等睇高手解答

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
唔開燈

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

最佳新人 論壇元老

地板
多數珊瑚關燈先開到最大, 如腦類, 角等. 有D就差唔多如皮革, 至於豬腰果D就唔記得啦好耐無養過呢類.

正常係夜晚係無光. 照24小時藍光我估已經打壞晒珊瑚D生活節奏. 藍光係珊瑚生長所需而唔係白光.

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

夜就更係無燈
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

我見有人叫藍燈叫月光燈,以為夜晚就開藍色就Ok
我依傢開燈次序如下
藍👉藍白👉藍👉關燈👉藍
跟依個循環OK嗎

對,藍燈也會生長,晚上休息要關燈

唔好畀魚舖誤導!好多舖頭(特別係魚街地舖),為咗啲珊瑚睇落靚啲,只係開藍光燈呢照件珊瑚,目的就係突現出佢地o既瑩光色呢吸引客人,新手見到就跟住照板煮碗,搞到個個以為養珊瑚開藍燈就得。

唔同種類o既珊瑚對光線要求都唔同,佢地對光照o既反應都會唔同,SPS主要喺較淺水域生長,佢地需要吸收大量陽光,喺夜間至伸出觸手捕食。LPS相對生長喺比較深水o既區域,對光線要求比較少,佢地就要不論日夜咁伸出觸手呢捕食。

飼養珊瑚一定要營造一個適合佢地生長o既環境;廿四小時光照肯定違反自然規律,藍光亦只適合某類珊瑚生長,

樓主能夠觀察比較珊瑚對光照反應絕對係態度方向正確,不過都要先了解各種珊瑚o既特性同生長要求,然後慢慢調節。

非常欣賞你對燈光既追求 加油