海水領域 SeaFishZone

查看: 4393|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

請教活性碳有無用?(FOT) [複製鏈接]

樓主

沙發

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
唔洗加

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
除非你 d 水好黃啦,  正常唔洗加

如果水唔清,  應該從過濾系統入手,  又或者係餵得太多
暫時停賽

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

通常 fot 落炭大多數是用在 水黄、吸多殘餘的魚藥等!在咸水缸落炭記住不可放太長時間,本人落炭方法係用普通用的牌子放在沙缸計返份量,最多吸4∼5個鐘頭到然後就抽起包炭不要了。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

試過長用半年(一個月換一次)但同唔用無乜分别
而且我從來唔喺主缸落藥,所以後来一直無用,慳返

ko1008 發表於 2014-5-23 23:06
試過長用半年(一個月換一次)但同唔用無乜分别
而且我從來唔喺主缸落藥,所以後来一直無用 ...

大C兄,如果主缸D魚擦身爛掌, 缸中有菌, 唔主缸落藥,禁主缸D害菌點清除好呀
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-5-23 23:50
大C兄,如果主缸D魚擦身爛掌, 缸中有菌, 唔主缸落藥,禁主缸D害菌點清除好呀

q好魚先入缸嘛,唔好亂咁汁d生口野餵魚咪得囉
不過我點同你比呢,我個q缸仲細過你條魚

ko1008 發表於 2014-5-24 10:10
不過我點同你比呢,我個q缸仲細過你條魚{:6_145: ...

大C兄有所不知, 就算q好魚先入缸,唔好亂咁汁d生口野餵魚, 但有D魚屎會積藏暗處, 久而久之難免會產生惡菌, 唔通唔比佢地柯史咩
Q缸太細對魚會有壓力架, 所以我個Q缸有30加侖水, 不過我功力唔夠, 成日驚條新魚本來冇事, 就係Q缸度比我玩死, 果陣真係Q缸變Kill缸 笑死人喇
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 論壇元老

碳真係可以不用, 有定期換水差不多無嘢要落, 化學鹽已平衡很多元素
P.S. 落都係保心安而已

ko1008 發表於 2014-5-24 10:10
不過我點同你比呢,我個q缸仲細過你條魚{:6_145: ...

想問吓急凍青口算唔算生口嘢呀!

除干糧外全部我都當生口野喎,不過又冇聽過d魚話食急凍野食病(有都唔知
但我呢度想講嘅係海灘執或者釣返黎果d生口野,特别係有殼嘅係最高危

聽聞用碳,容易有頭洞。
36x24x32吋 (海迪维

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

為何要加碳?目的是什麼?