海水領域 SeaFishZone

查看: 9543|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

飲用純水機養魚和珊瑚 [複製鏈接]

樓主
各位有冇試過用飲用的純水機養魚和珊瑚?效果ok嗎?thx

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
超ok…

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

板凳
我想買樂聲部電解水機,一様有純水出,唔知有冇師兄試過效果如何?
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
如果你濾出黎既水,用試劑 check no3, po4, 等,
偏低或 0 就得,
未必部部机做到双 0 效果!

咁訂水咪要訂好多卅訂好密?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

其實RO/DI已經係飲用級
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

bryan811 發表於 2014-3-29 23:50
我想買樂聲部電解水機,一様有純水出,唔知有冇師兄試過效果如何?

資料顯示"

不可除去的成份:

溶解於水中的鐵、重金屬 (銀、銅等)或鹽分(海水)"

所以

樂聲部電解水機

冇效

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

其實ro di 水機 本來就係用來飲用ga啦。。。

用果隻道爾頓。。到幾好
http://www.doultonworld.com

平時換水就用返廁所水,依加部RODI只用嚟補水,或當廁所水有問題時做後備
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

bb0225 發表於 2014-4-8 08:30
用果隻道爾頓。。到幾好
http://www.doultonworld.com

這部會產生廢水嗎?

沒有。
不過要定期洗入面支濾心。。
我到用緊。no2.0   no3... 0.  ph。7  check過係。

Ps。個人本身懶。飲水直接拎黎飲。冇煲

kenji_f 發表於 2014-4-9 12:59
這部會產生廢水嗎?

廢水外。制水速度都好緊要.
還要度埋 TDS

另外“道爾頓”好似只是普通濾水器,並非RODI濾水器。
如只是普通濾水器,當然無廢水啦。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

我用過tds check焦用的因為我屋企都係用緊呢一個瀘水器我亦都有tds筆

ngchiwah1017 發表於 2014-4-10 11:28
我用過tds check焦用的因為我屋企都係用緊呢一個瀘水器我亦都有tds筆

C兄 TDS 度數幾多?

愛惠浦,得唔得????

bb0225 發表於 2014-4-10 08:54
沒有。
不過要定期洗入面支濾心。。
我到用緊。no2.0   no3... 0.  ph。7  check過係。

無廢水好喎。
咁換左部RO/DI佢先,放水時見D廢水好浪費。

kenji_f 發表於 2014-4-10 11:37
C兄 TDS 度數幾多?

C兄 TDS 度數要=0 比較好

我想知這部瀘出來的水TDS度數是幾多。

0.5微米   
tds 唔會有乜變化

普通pp棉 都有0.5 有q 用果隻

覺得浪費,直接用水喉水養米得, 永遠唔換水  幾環保