海水領域 SeaFishZone

查看: 16279|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

有關RODI純水機 [複製鏈接]

樓主
各位師兄,我經過一輪游說老闆安裝一部RODI養軟體終於大致成功.(因為公司的軟體魚缸直入自來水,一直都無法養好,係度等死),但想問係香港那裡有RODI賣? 三級和五級有甚麼分別? 淘寶網睇左一輪,發現只有RO純水機,沒有RODI,是不是有不同?請各位師兄指示小弟,謝謝.

沙發
魚街海洋門口有售,1480,不過冇一隻逆滲透濾芯做到零no3
不過有好過冇

最佳新人 活躍會員

板凳
ron182 發表於 2014-2-26 15:42
魚街海洋門口有售,1480,不過冇一隻逆滲透濾芯做到零no3
不過有好過冇

雙rodi

最佳新人 活躍會員

地板
不過有好過冇

雙rodi

最佳新人 活躍會員

不過有好過冇

雙rodi

最佳新人 活躍會員 論壇元老

無理有,唔通我支tester壞OR唔準?
我部機出水NO3, PO4 & TDS 都係0喎
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

你用邊隻呀?影黎睇睇可以嗎?我上網找到一間專做純水公司,他問過美國個邊,最好的逆滲透濾芯都只
做到95%

我都攪左好耐,出黎D水都係有NO3
又冇駁錯,入RoDI前水喉,巳再加濾心
都一樣,不過低過5都算

最佳新人

ron182 發表於 2014-2-28 11:02
我都攪左好耐,出黎D水都係有NO3
又冇駁錯,入RoDI前水喉,巳再加濾心
都一樣,不過低過5都算

ching你tds幾多?我個個案同你分享下,我試過最尾果支支di芯新換,但tds都未到0
後尾發現支di芯塊膠皮唔夠厚,我加多塊膠皮後問題解決咗,希望幫到你

唔該晒幾位師兄.

我果set全新,直接出水口拎水度。請問TDS係咩?

最佳新人

ron182 發表於 2014-2-28 12:31
我果set全新,直接出水口拎水度。請問TDS係咩?

tds用黎睇d水純度,正常rodi出水係0,做唔到0就要換芯,
雖然全新,但係咪自己安裝濾芯?

yes,install it by myself,
how to check it.? thanks

我都驚係自己裝得吳好,浪費左D濾芯

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDA4ODV8NTQ5ODdmMzMyNWM2M2QxZWU1YjM3M2Q0NzMwYjM2Yjl8MTcxMzYxMDYyNQ%3D%3D&request=yes&_f=.jpgattach://40884.jpg

最佳新人

ron182 發表於 2014-2-28 13:43
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NDA4ODV8NTQ5ODdmMzMyNWM2M2QxZWU1YjM3M2Q0NzMwYjM2Yjl8MTcxMzYxMDYyNQ%3D%3D&request=yes&_f=.jpgattach://40884.jpg

用tds筆,淘寶網或商品、器材區有人賣,,你試下睇下支di芯有無問題,
你拆開哩支係ro,ro出水tds可能2-3,要經di芯先可到tds 0
無記錯支di芯頂有塊膠圈,,防止d水未經di芯就流出,
我就係塊膠唔夠厚未頂實個樽身,所以tds做唔到0,加多塊膠就解決咗,你試下

番去睇吓先,thanks...

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Ching
你部機好似無di喎!
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

我買左部新RoDi純水機,滴出黎既水都係粉紅色,去唔到0,唔知點解……