海水領域 SeaFishZone

查看: 9138|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

怎樣 keep 好珊瑚缸水 [複製鏈接]

樓主
請教大家怎樣為之養好珊瑚缸的水?
除經常換水 ,善用通心粉 , PO4 粉 / Rowa 外 。
仲有什麼 keep 得好 !

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
無,穩定最緊要。 Lps 唔洗要太低no3 po4 . 唔過50 no3  基本上都唔會有咩問題。

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

最佳新人 論壇元老

板凳
a

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
50,no3都話冇咩問題

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

啤仔 發表於 2014-2-16 20:03
50,no3都話冇咩問題

咁有乜問題

heary 發表於 2014-2-16 20:37
咁有乜問題

你試下咪知

論壇元老

大大狼狗

啤仔 發表於 2014-2-16 22:38
你試下咪知

試過冇問題

最佳新人 活躍會員 論壇元老

啤仔 發表於 2014-2-16 22:38
你試下咪知

認真無問題。
只係苔爆多少少咁解

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

唔過50 唔過5就無問題
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

大大狼狗

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-2-16 23:02
唔過50 唔過5就無問題

講年龄

以前我50都養到野,只係d 野唔死都唔靚

現在要降np 甘容易,估計都無人no3 50 會維持掛

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

20都算勉強
50生苔生到上鈕扣度,攪到唔開
皮革一定冇花開
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

經常換
外國多數有草缸,專家建議一個月換30%水,分兩次咁換
香港缸細地方少,我認為每次換5%,每星期兩次已經好好
換水目的主要帶走一啲化氮打唔走,細菌處理唔到既野,如silicates,過量chloride ions

控制KH穏定,同時監控住鈣,加適當份量既活性炭,吸走重金屬和有害毒素
記住水清係養唔到珊瑚,千手都係因為有有機浮物先識閃
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-2-17 09:06
經常換小水
外國多數有草缸,專家建議一個月換30%水,分兩次咁換
香港缸細地方少,我認為每次換5%,每星期兩次 ...

我兩星期換 1/4 ;

若一星期換兩次又真係要好有心機 !

版主

馬記廁所友

edlsang 發表於 2014-2-17 10:46
我兩星期換 1/4 ;

若一星期換兩次又真係要好有心機 !

所以每次換少少,容易嘛
我就因為用廁所水,打開水喉就係

vsvs 發表於 2014-2-17 10:54
所以每次換少少,容易嘛
我就因為用廁所水,打開水喉就係

我吾可用廁所水 ,所以每次都要校水........

我學大廚用廁所水,三日換一次。。

一次60L  一陣就搞掂。。以前開鹽  想起換水就想死

用厕水真幸福!

chihim 發表於 2014-2-18 03:02
我學大廚用廁所水,三日換一次。。

一次60L  一陣就搞掂。。以前開鹽  想起換水就想死

唔好擺我上枱