海水領域 SeaFishZone

查看: 5982|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

養賊仙水質要求?   [複製鏈接]

樓主
請問各位Ching!
養賊仙要求水溫和鹽度幾多?

最佳新人 論壇元老

沙發
25以下 22為佳
1.024

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
靚野大多都係又咸又凍  
暫時停賽

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
For your reference.
我之前條賊仔養左3個月(好似係夏天), 轉缸之後升天
果3 個月只係用個缸仔養, 水係主缸換出來唔要的舊水, 咸度ph無理會過, 大約1.020 及 ph8.0. 個缸只得一個濾筒仔內有少少ma環, 無SKIMMER, 每星期一次, 每次換半缸. 水KEEP 27度.(頭1星期KEEP30度都無問題, 之後加水冷唔係條魚頂唔順而加, 只因有部機係到唔好嘥先用)
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

Ok.
Many thanks all Ching!

仲有簡魚時要小心:

1.呢種魚一爆身就好難醫得番

2.留意條魚個頭同條尾會唔會有粉紅色,有機會中amonia

我未離場前, 養過一條, 水可以KEEP26度, 但真係要勤換水..
同埋, 佢返嚟之後, 唔好成日餵咁多, 好易肚脹....
返到嚟, 用個有咁大得咁大架西, 西起佢 (我個時48吋, 係公司攞咗個24"x30"大架西, 放佢入去), 比佢安定, 唔好成日望佢.....

正如樓上各位師兄分享, 養佢一定要水靚, 同買魚時, 要小心有冇紅色係身....

加油呀, 師兄~~~~~~

我玩對上一條賊就感覺到佢對水質的要求。。。因為我係高密度fot.只要換水耐少少就會見到佢狀態差。我養左兩個月都試過爆身兩次。但兩次都用抗生素都醫返好

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

1.025.其餘問下風神及LEHTO兩位魔鬼大佬,因為我都係比兩位引誘我養!

平時用維他命m來浸糧喂,可防爆身,因我曾試過好有效!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Galaxy 發表於 2014-1-9 18:43
1.025.其餘問下風神及LEHTO兩位魔鬼大佬,因為我都係比兩位引誘我養!

呢期你先係魔鬼,  D魚毒死人
暫時停賽

我唔係魔鬼呀!calvinfff big ching

最佳新人 活躍會員 論壇元老

講真, 可能當時缸仔養, 得一條魚,每日都係喂幾粒糧,個缸又放埋一邊無咩點理佢,先養到咁內掛。
但同意樓上各位師兄講,簡魚時要小心,呢種魚一爆身就好難醫得番。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.