海水領域 SeaFishZone

查看: 3941|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

急!fot白點,有沙及珊瑚骨底 [複製鏈接]

樓主
24吋方缸,有十條魚,有生物石,沙石及珊瑚骨底,已死一小醜,其他未死,魚有食豐年蝦,籃圈收口,亦呢埋石隙裡面,籃面bb無事,啲碟都有食野,不過發現起碼有五條魚明顯有白點(身及尾部),水温約23度……請問可以點醫好白點,已準備好usa白點葯?!
而家是否要換水?

沙發
用手機影住先

板凳
照原定份量減半先,第二日就原定份量,直至眼看無白點就停药(通常3至4日就0K)。但唔好換水,等白點蟲完全死掉先,大約二星期才換水。希望幫到你啦!
36x24x32吋 (海迪维

地板
如果水質無問題,就不需要換水,儘快醫冶吧!
36x24x32吋 (海迪维

最佳新人 活躍會員 熱心會員

有生物石喎、可以落到銅薬咩?

師兄如果只養魚,應該全用生物環就可以,唔使放生物石,放新生物環你預2-3星期養菌行n-cycle
如用銅藥醫白點,你先清走沙石,因沙石會吸咗你部分銅藥
記得買銅 tester
PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

tak_930 發表於 2013-12-4 08:34
有生物石喎、可以落到銅薬咩?

我都想知呢個問題!?有石,有沙底可唔可以落葯??
我24”方缸,連沙缸約250l水到,要落幾多葯水??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

我上次賴野落藥後加高温度至三十度,不出两天白点KO晒……師兄不防試一試。再將生物石用熱水煲一次

pca 發表於 2013-12-4 11:02
我上次賴野落藥後加高温度至三十度,不出两天白点KO晒……師兄不防試一試。再將生物石用 ...

即係我落完葯水後,等啲魚好返曬,之後先攞啲石上嚟煲??

pca 發表於 2013-12-4 11:02
我上次賴野落藥後加高温度至三十度,不出两天白点KO晒……師兄不防試一試。再將生物石用 ...

即係我落完葯水後,等啲魚好返曬,之後先攞啲石上嚟煲??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

同步……驚D白点孢子在石内

論壇元老

1.起石 2.換水30% 3.降淡咸度至015 4.落藥用藍十字銅藥(照說明書份量減半) 5.测銅 6.應該唔夠(分幾次,每次隔幾小時補藥)直至0.4 7.等 8.2-3天應該會好 9.测銅(唔夠加到夠) 10.見到魚身冇白點開始計14天(其問测銅) 11.治療完成大換水50%以上  希望幫到你
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

樓主,我都有用死石,有白點照落銅!唯獨是你用生物石,為何又用珊瑚骨?想穩定ph?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

如你有問題,不如你直接打比我,号碼pm你!