海水領域 SeaFishZone

查看: 2685|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

新手Q魚問題~請各C兄指教。 [複製鏈接]

樓主

新手的我,買咗條粉藍吊,係Q缸中,都幾日時間,但係我無用藥既經驗同知識,唔敢用藥Q魚...
賣魚比我果個話唔駛Q,無白點,我當然唔信佢啦,所以以係Q缸,但我又唔知點知Q完,想請各C兄指教..

問題一,如果我唔用藥,由佢係Q缸14日或以上,無白點,無發病,係未代表佢無白點,可以入缸?
問題二,如果而家用淡水浴+甲基藍,係未幾時做都得?(即我Q完14日做,定係任何時間做?,定係一定要做咗先入Q缸計十四日?)
問題三,如果我Q完十四日後無白點,無發病,可唔可以唔做淡水浴+甲基藍???但唔做有無機會有白點留底?

謝謝各位C兄指教

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
我冇Q魚習慣
不Q魚係14日後冇事嘅話可入主缸
過淡呢個動作通常買返嚟就即過

板凳
我用開AB桶Q魚
(太后,湯臣,藍仙,火花B,美法,美灰,一幢仙,西澳洲仙,檸批,毛巾,金蝶,斜紋蝶,豹紋蝶,皇帝蝶,黃尾箭,雞心吊,藍吊,加州鱷,黑背心)

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
14日多數係Q白點.其間重要睇下有冇常見既FING頭.擦身.爛肉.
有就落下TDC.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Q魚
冇事14日過淡入大缸or多幾日,冇病咩藥都唔落
返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

最好穩定左,開口搶食先過淡。
(我自己Q魚習慣見有擦鰓fing頭先過)

咁正常係未過吓淡水浴會好D 呢?

同埋怨咩叫 擦鰓fing頭  ?