海水領域 SeaFishZone

查看: 3865|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

豆豆問題! [複製鏈接]

樓主
想問200L用幾多豆豆?小弟第一次用……

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
開始時用120ml
行番一頭半個月,
再慢慢加至200 ml.
期間定時check no3,

板凳
Ok!感激ching!但我浸緊150ml ,多左小小無咩架

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
無乜所謂!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

每100L水用50-200ml豆豆,第一次唔好落咁多,皮革會變白。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

打孖落  一比二

借版一問,170L水,第一次要落幾多?期後每次加幾多份量?

系我,我會一次過車300ml

論壇元老

大大狼狗

好多人煲豆皮會變白!這是是實!
無變白果d ching唔好再回復我你果d唔會!
我只係講出我果d會變白及話俾未試過的ching知有依個可能性!
200L水我而家只係煲15ML!NO3可以 keep 10以下!
15ml都keep得到,何需要用到150-200ml呢?
用得少又唔浪費,如果NO3高,豆豆會溶得較快,到時再加囉!
用少豆又免去擔心變白問題,何樂而不為!

Ching,多謝詳盡分析,咁第一次開應該放幾多?浸過夜淡水?

其實要體你自己個缸,唔系點餵 就落少d,大餵就落多d

落得多又唔餵,d皮革想唔白都難。 豆只不過系炭源,用來刺激細菌生長。

玩z系統n系統 都一樣系落炭源,份量過多 皮革一樣變白。 用炭源要知道點去配合

豆豆說明上面有講的

我大餵特餵,用豆一直都好大量,皮革變白? no way

最佳新人 論壇元老

heary 發表於 2013-5-11 11:22
好多人煲豆皮會變白!這是是實!
無變白果d ching唔好再回復我你果d唔會!
我只係講出我果d會變白及話俾未 ...

無錯, 而且新手好易中伏以為咩都加多D就好. 藥水樣樣都落下, 又overdose. 豆豆其實只需好少量就夠, 尤其是開缸後同缸成熟後的分別. 一開頭D石仲係好多營養, 豆多DD無問題. 但個缸成熟後, 柏林系統已經可以解決大部份NO3 PO4(所以有人係後期連草缸都唔行). 無需要好似開缸時用咁多豆. 而且太多豆好易生怪苔, 紅苔等, 到時先知錯可能已經遲左.

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

有些人用大量豆也不會令皮革白化,有些就不幸地中蕉
能令皮革白化並不是直接與豆豆有關,而是水中NO3 & PO4含量有關,其實共生藻也需要NO3 & PO4
我地用豆豆目的想係保持NO3 & PO4於較低水平,可大量餵養珊瑚(LPS)及魚,又不會有頻刷苔既麻煩

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔