海水領域 SeaFishZone

查看: 4965|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

N-cycle係咪未開始? [複製鏈接]

樓主
各位ching高手,小弟開咗一星期嘅14吋新缸,個缸淨係有沙同兩件生物石,落過一支BioDigest硝化菌!每隔日都測水,温度28C,比重1.021,PH/8,NO2/ 0.1,NO3 /5,NH3NH4/0,係今日checkPH就低咗得7.5,其他啲讀數冇乜變化,無試過NO2標升爆紅!想請問係咪個缸冇乜嘢太”乾淨”?需唔需要買條魚做死士,等N-cycle開始運作? 新開缸一星期

論壇元老

沙發
買條魔放入去啦

最佳新人 論壇元老

板凳
我開缸一星期就加戰士, 戰士未必會死................
P.S. 我的老戰士開缸至現在(有八, 九年了)

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
想加快N-cycle,落魚唔一定做死士
☉︹☉

活躍會員 論壇元老

加魚啦,諗住養乜野?

聽講新加坡出咗過新產品唔使等NC完成.3天可以養魚.

PS正在找香港有無魚友用過.好想知效果.

http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1

好!就試下加條四驅車落去做開缸功神,橫掂遲早都要買條清潔沙面,因為缸細所以唔會養超過五條魚,要慢慢選擇!遲再post相跟各位ching分享同請教!Tks!

sb75boy 發表於 2013-4-29 01:29
聽講新加坡出咗過新產品唔使等NC完成.3天可以養魚.

PS正在找香港有無魚友用過.好想知效果.

請問呢硝化細菌叫咩名,iphone看不到圖,唔該
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

tina_leung424 發表於 2013-4-29 11:32
請問呢硝化細菌叫咩名,iphone看不到圖,唔該

唔係硝化細菌。係一部話可以淨化水質器材。用電離子分解水中有害物質咁上下

最佳新人 論壇元老

要"死士"其實不如車d糧粒/整一小舊生肉入去, 都係一樣.
n cycle都行到.

sb75boy 發表於 2013-4-29 13:22
唔係硝化細菌。係一部話可以淨化水質器材。用電離子分解水中有害物質咁上下

咁同uv燈有什麼分別?好似差唔多
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

tina_leung424 發表於 2013-4-29 14:17
咁同uv燈有什麼分別?好似差唔多

唔同吧。UV燈是紫外線殺菌。同物質分解係2回事

噚日終於買咗兩條魚,一條係四驅車,唔知係咪佢爆胎定無油,買返嚟放落缸就係沙面唔多郁,久唔久先見佢爬兩爬!但係今晚發現佢係件生物石底掘咗個大窿出嚟,唔知佢搞乜鬼,希望唔好車毀魚亡喇!另外一條係火鳥,可能佢天生細膽,成日游係石底收埋自己,唔肯出嚟! image.jpg image.jpg