海水領域 SeaFishZone

查看: 3131|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

Uv燈功能? [複製鏈接]

樓主
可以控制度D苔,甘控制D藻又得唔得,有冇C兄試過,比下意見?
因小弟個缸,爆絲藻,N03-(0-5),p04-0,有用rowa及np豆大碼唔知係咪支燈白色多得擠
N03用兩種試劑度過,比較上可信,PO4用公認可靠的牌子度的。

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
個人經驗,UV唔可以壓抑爆絲藻
NO3及PO4數據當時同你差唔多,外國文章講試劑只可以測出organic phosphate,
inorganic phosphate實際數值係睇唔到,所以點測都係晒氣

當時我同時做咗兩樣野,令絲藻完全消失,兩星期內見效
1. 加鎂粉,短時間推上至1350~1400
2. 落AZ-NO3,為期1個月

我唔肯定邊種有幫助,你可以試其中一種方法先

利益申報,本人持有以上兩種物品
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 論壇元老

板凳
落會食髮絲的吊. 咩都唔洗搞. 我試過好多條都食, 特別係黃三角. 超勤力. 買返黎第一條唔食, TRADE出去, 再買過, 梗有一條食.
另外我地平時測果隻係無機磷(PO4). 有機磷會有C, H分子, 啱啱調轉左...

最佳新人 論壇元老

地板
NO3, PO4要用機測. 一般試劑對到眼盲都未知係咩值.

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

sorry,係organic phosphates 測唔到至啱
至於食絲藻,我都試過..........吊魚多數貨不對辦
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-3-20 12:21
sorry,係organic phosphates 測唔到至啱
至於食絲藻,我都試過..........吊魚多數貨不對辦

我都覚

我用philip  uv  管  d 陳年青苔可以消失
啡苔同少左  水會清d