海水領域 SeaFishZone

查看: 9503|回復: 37
打印 上一主題 下一主題

新手珊瑚缸 ~ [複製鏈接]

樓主
Please give some comment :)

Tank: 24" x 8" x 12"
2213 + Hydro Wave Maker
NACQQ
20W Led (Blue) x 1,
9W Led (6500k x 2)
Resun Waver 4000

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發

板凳
可以加咩珊瑚同有咩可以改善?指點下

平板上唔知放咩好

最佳新人 活躍會員 熱心會員

地板
24吋?
點解好似咁大咁
不正常人類及珊瑚研究中心<— 加入FB群組 一齊交流交流

可能因為個缸窄

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

支化蛋放翻出缸外應該好好多。

都好靚呀∼

chihim 發表於 2013-1-21 00:48
支化蛋放翻出缸外應該好好多。

因為係nacqq,所以一定要放缸內,咁有邊隻係可以放缸掛缸外架?thx

timmysfxc 發表於 2013-1-21 02:14
都好靚呀∼

想加珊瑚,不過唔知入咩好

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你已經有咁多「揚嚟揚去」,可以加固位珊瑚,如腦及菇,顏色比較豐富
另外一些細件既鈕扣在底,慳位色彩又多元化
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-1-21 09:38
你已經有咁多「揚嚟揚去」,可以加固位珊瑚,如腦及菇,顏色比較豐富
另外一些細件既鈕扣在底,慳位 ...

明白,咁平板上面放咩好呢?角嗎?

版主

馬記廁所友

funkyharry 發表於 2013-1-21 10:07

你支燈邊玩到角? 9w LED 只不過3W x 3粒之嘛?!
其實腦都可以放平板,如越南格仔,富士,8字及分支腦等,部分鈕扣都可以放
再唔係澳洲螢光綠手指皮革(冇咁多一條條係度揚),日本粉紅或紫聖誕樹
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

funkyharry 發表於 2013-1-21 10:07

加件皮革,放D扣都ok

多謝師兄指點:)

我個2支燈係aquaworks 每支1粒9w 個隻(之前玩水草蝦用),跟住後加1支20w 藍色led,total 3支燈,
其實有冇需要換左佢呢?:)

版主

馬記廁所友

funkyharry 發表於 2013-1-21 10:27
多謝師兄指點:)

我個2支燈係aquaworks 每支1粒9w 個隻(之前玩水草蝦用),跟住後加1支20w 藍色led,tota ...

9W胆應該係3W X 3 塊芯片,你當3 粒3W咁睇
6500K唔係唔得,可能會苔比較多,難睇珊瑚部分螢光色
通常用到14000K(單粒),如果連同其他顏色胆,白色8000K都可以用
你個缸唔太大唔太深水,應該都得既,養養下珊瑚會話你支燈得唔得
色溫係俾人睇,你覺得靚咪得

多謝師兄

咁有冇咩燈好介紹?但唔好太貴

我覺得唔換都無問題。。不過體你影d 相。。色水就唔系好得

chihim 發表於 2013-1-21 13:16
我覺得唔換都無問題。。不過體你影d 相。。色水就唔系好得

所以我想換
有啲咩好介紹呀咁

真系唔知。。我中意用t5

但8寸寬可能用led 會好d? led 牌子唔熟。。。等vsvs大師 解答

chihim 發表於 2013-1-21 13:22
真系唔知。。我中意用t5

但8寸寬可能用led 會好d? led 牌子唔熟。。。等vsvs大師 解答

haha, 明白

vsvs大師,咁我用咩燈好呀