海水領域 SeaFishZone

查看: 4446|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

海盬同換水問題 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
前幾天買咗盒盬,打開,潮濕咗,請教各師兄潮咗D䀋可以照開用嗎,有冇原素變質問題?

另外換魚缸水正確方法是在主缸抽同補充水或是在沙缸做呢?

謝謝

沙發

1. 斷估都應該無問題,你包鹽開咗之後都會遇到受潮嘅情況!我之前都試過,照用 OK 也!
2. 咁睇你個沙缸有幾大啦!!我就每次換水, 補充水 都喺沙缸做,但記得熄咗支暖管先,唔喺就大煲,有爆管兼觸電危機。

板凳
系換水缸做

地板
boar36 發表於 2013-1-16 13:15
1. 斷估都應該無問題,你包鹽開咗之後都會遇到受潮嘅情況!我之前都試過,照用 OK 也!
2. 咁 ...

唔該哂師兄大哥,因琴晚發現潮咗ga盬有的微粒溶唔到,所以問問。

chihim 發表於 2013-1-16 13:18
系換水缸做

師兄,換水缸係咩缸

本來系補水缸,我搞搞下。。同沙缸連埋一齊變左做換水缸羅

潮咗就唔好用,因為kh低

Patrickck 發表於 2013-1-16 15:19
潮咗就唔好用,因為kh低

咁只好開黎Q魚用算Lu

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

開鹽唔係即開即用,即時咸度未能完全反映實際,因為有好多未全溶入水
切記唔好直車鹽入沙缸,有未溶得哂既鹽粒,跌落珊瑚面上會燒,魚仔多口食落肚會出事
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-1-17 08:38
開鹽唔係即開即用,即時咸度未能完全反映實際,因為有好多未全溶入水
切記唔好直車鹽入沙缸,有未溶得哂既鹽粒 ...

多謝師兄提示,小弟一般都會把盬開定後隔天用的,之前開定一星期備用,D師兄敎話唔好。
Thanks

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Fishtank 發表於 2013-1-17 09:30
多謝師兄提示,小弟一般都會把盬開定後隔天用的,之前開定一星期備用,D師兄敎話唔好。
Thanks

試過開好一星期用,水變咗白
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-1-17 09:41
試過開好一星期用,水變咗白

咁我又未遇過喎,不過之前有一隻盬放耐咗有沉澱,而加冇用Lu