請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3677|回復: 19

請問點樣可以降底水溫 [複製鏈接]

想請問各位師兄, 我2呎背濾缸, 開左上水泵+蛋分+造浪 3樣野, 室內溫度約27-28度, 唔開風扇下水溫keep住30度左右, 開風扇約28度, 夜晚唔開風扇開冷氣, 都只可以去到29度, 請問應該點樣做去減低水溫? (除左加水冷...)
THANKS

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

賣個水冷機啦

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

如果純養魚,呢個温度可以了。
如果混養的話,長遠一定係用水冷
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2022-6-7 14:08
如果純養魚,呢個温度可以了。
如果混養的話,長遠一定係用水冷

師兄你好, 我純養魚, 但係呢個溫度, 加新魚會唔會有咩影響?
我上星期捉左一隻尖咀鷹, 一隻巴士, 尖咀鷹過左一日就返左大海, 巴士就無事
如果想加仙魚有咩要注意?

pca 發表於 2022-6-7 14:03
賣個水冷機啦

師兄你好, 我個缸放屋企中間, 唔近窗, 水冷其實怕佢出熱氣令到間屋室內更加熱, 屋企人會有反應

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

sunkenny27 發表於 2022-6-7 14:21
師兄你好, 我純養魚, 但係呢個溫度, 加新魚會唔會有咩影響?
我上星期捉左一隻尖咀鷹, 一隻巴士, 尖咀鷹過 ...

新魚死亡有好多原因,如果估計係水温,建議對水對温時間增加,我一般用6小時對水對温
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2022-6-7 15:06
新魚死亡有好多原因,如果估計係水温,建議對水對温時間增加,我一般用6小時對水對温
...

咁可能我對水對溫做得唔好...對溫-返到屋企連袋(未開袋)浸約1小時
對水-對溫後開袋, 每5-10分鐘用吸管加約200ML水, 1小時後倒清魚袋入面所有水, 再放魚入隔離箱入缸

我怕唔夠氣所以開袋後唔敢放太耐. 一般一小時左右就放魚入隔離箱入缸 .
初時試過對水時放打氧入去魚袋, 但見D魚反應好大, 就無再放打氧
係咪有邊個部分做得唔好?

師兄,唔好左驚右驚,新買死魚點解一定係水溫,水有蟲,水未成熟,魚捕捉方法都係令魚死亡原因,我養左十六年未用過水冷,長期29-30度水

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

用電腦扇都可以降到两度

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

除咗水冷降到無其他,風扇只可做到同室溫一樣
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

兩百尺的客廳,只裝一部一匹冷氣機,當然又嘈又熱又食電!

呢個就係好多ching部水冷畀屋企人投訴o既原因。

魚缸100L,部水冷o既處理水量起碼要有400L,咁部水冷o既嘈音同熱氣大概同你屋企部雪櫃差唔多。當然,大陸同鬼佬牌子都有好大差別,睇你自己有幾多筆直啦。

desmond654356 發表於 2022-6-7 17:48
師兄,唔好左驚右驚,新買死魚點解一定係水溫,水有蟲,水未成熟,魚捕捉方法都係令魚死亡原因,我養左十六 ...

收到, 唔該師兄

啤啤熊 發表於 2022-6-7 18:21
用電腦扇都可以降到两度

係呀, 我用淘寶3頭風扇都係降2度咋

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2022-6-7 20:38
除咗水冷降到無其他,風扇只可做到同室溫一樣

真係用埋風扇最多都係做到同室溫一樣, 做唔到再低D

小魚毛 發表於 2022-6-7 22:56
兩百尺的客廳,只裝一部一匹冷氣機,當然又嘈又熱又食電!

呢個就係好多ching部水冷畀屋企人投訴o既原因 ...

師兄用雪櫃黎比喻, 即時覺得容易接受好多.
不過除左熱風仲有水冷個SIZE都唔細, 要諗辦法收納都唔易

魚毛師兄,說得對👍

如果你個造流麼打在缸內, 可考慮缸外麼打 ecotech, 磨打熱度不影响水温, 不過貴好多

sunkenny27 發表於 2022-6-8 09:26
師兄用雪櫃黎比喻, 即時覺得容易接受好多.
不過除左熱風仲有水冷個SIZE都唔細, 要諗辦法收納都唔易

我都係兩尺背濾,部水冷就收喺缸下邊o既櫃,閂埋櫃門只會喺半夜至聽到著機聲,平日其他環境聲已經蓋過部機o既摩打聲。熱氣方面,標準魚缸櫃背無隔板,方便走喉散熱,只有座喺缸櫃隔離o既梳化位,至會喺靠近個缸o既半邊身感受到熱氣。當然,每個廳o既情況唔同,座向、擺位、人口密度、雜物多寡......好多因素都會影響散熱效果,好難一概而論,而且買水冷投資大,安放亦麻煩,對熱氣嘈音o既反應就更加個個唔同,所以事前同家人充份溝通一定唔可以少。

如果魚缸左近無位,可以考慮拉喉將部水冷移去窗邊冷氣機底或者牆角,咁更加可以減低滋擾風險;當然,駁喉走喉功夫一定要做得好,靚喉、喉箍唔可以慳,有須要更可能要加保溫膠條(冷氣機豬腸膠);搵個櫃安置部水冷係值得考慮,除咗美觀之外,收喺櫃入邊可以減低嘈音,櫃背開窿更可以控制熱氣靠牆排放。另外就係要搵位喺背濾倉加一個水冷專用上水泵,要預計埋足夠揚程,千祈唔好諗住將尾倉上水泵分出呢畀埋水冷用。

升高部水冷機,貼近天花板,可以減少部機熱力對家人影響,
因熱空氣會向上升,熱氣從高處散走,會好少少,
不過揚程大咗,要用大D泵去推,喉都要整好D,因水壓大

我都無水冷,2呎缸,用3頭風扇,日頭無人一般都keep到27.x°C,夜晚開埋冷氣就26.x°C。除咗早排日日36°C天氣先超過28°C。