海水領域 SeaFishZone

查看: 3908|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

太后爆身, 浸抗生素無好轉 [複製鏈接]

樓主

太后爆身見紅, 壞疑細菌感染已入Q缸浸足一個月L字頭抗生素,
每兩至三日換水補再抗生素Keep住搶口有活力,但病情仍然無好轉, 不斷有新增綿花狀物體生出嚟, 只係冇再見紅
請問各位師兄有什麼建議醫好佢, 感謝

沙發
補相

IMG_9221 2.jpg (283.47 KB, 下載次數: 159)

IMG_9221 2.jpg

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
生椰菜花,我會用剪刀輕輕剪掉。

地板
pca 發表於 2022-1-31 14:24
生椰菜花,我會用剪刀輕輕剪掉。

請問生菜花生到鱗片凸起見紅正常嗎? 有冇藥可幫助康復呢?因為以前其他仙魚生過,一般細細粒, 換下水就慢慢冇事

Thanks

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

換密些水就可以了,不用落药.

Galaxy 發表於 2022-1-31 15:40
換密些水就可以了,不用落药.

咁睇嚟我要將佢放返入主缸用隔離盒隔住, 主缸水質應該好過Q缸得嗰20L水

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

Wheel 發表於 2022-1-31 17:16
咁睇嚟我要將佢放返入主缸用隔離盒隔住, 主缸水質應該好過Q缸得嗰20L水

如果冇魚搞佢,一定放在主缸