海水領域 SeaFishZone

查看: 5181|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

請問珊瑚缸, 有冇師兄玩埋喉底架? [複製鏈接]

樓主
小弟又落返咸水坑,今次挑戰玩戶外軟硬珊瑚缸+細魚(24"長x17"x20"高),水冷、沙及大量生物石已準備好,打算細有細玩、平有平玩,重新出發,請各位大大、師兄姐多多指導

因為淨得主缸一個,沒有滴漏沙缸、沒有頂濾、沒有濾桶,所以想加喉底架,加強硝化細菌繁殖,吾知好唔好呢?還是舖少少沙床算?

沙發
底喉架主要養硝化細菌行n cycle更快更順,珊瑚缸不太適合

尊貴商戶

低調老海鮮

板凳
底喉做成太多NO3....魚就OK....但對珊瑚不良
90452338 WhatsApp

尊貴商戶

低調老海鮮

地板
珊瑚缸以前玩厚砂底.  減NO3 PO4

arfaifai 發表於 2021-9-17 22:20
底喉架主要養硝化細菌行n cycle更快更順,珊瑚缸不太適合

收到, 謝謝

南海洋 發表於 2021-9-17 23:37
底喉做成太多NO3....魚就OK....但對珊瑚不良

收到, 謝謝

南海洋 發表於 2021-9-17 23:38
珊瑚缸以前玩厚砂底.  減NO3 PO4

現在玩厚砂底可以嗎?想盡量天然為本

尊貴商戶

低調老海鮮

因厚砂有技巧,無經驗唔好試.
玩雇藻安全有效.

南海洋 發表於 2021-9-18 04:04
因厚砂有技巧,無經驗唔好試.
玩雇藻安全有效.

都係,DSB搞得吾好,隨時係個計時炸彈
謝謝師兄,咁我就舖1吋左右砂底算啦!

樓主係FishLibrary的那位大師嗎?

png-clipart-mural-wall-decal-sticker-elvis-presley-face-photography.png (57.76 KB, 下載次數: 302)

png-clipart-mural-wall-decal-sticker-elvis-presley-face-photography.png

而家己經有好多處理NO3方法(eg.玻璃環、碳源\煲豆、種草、沸石⋯⋯),厚底沙的確係outdated。

不過我見過有魚舖珊瑚缸係玩底喉架舖兩三寸o既沙,而玩法就係逆向由沙底出水,好處係保留沙o既裝飾性之餘,亦都可以避免沙底垃圾積聚,但係喺硝化功能上有咩作用就唔太肯定(我估當時個缸另有其他方法處理想NO3),或者要由大師研究。

小魚毛 發表於 2021-9-26 10:44
樓主係FishLibrary的那位大師嗎?

係呀師兄!自從 FishLibrary closed 之後, 自己又搬屋, 已經無玩咸水魚十幾廿年, 舊年落返坑, 打算學下玩珊瑚缸咁 🙏 不過 set 在戶外花園仔出面, 挑戰下自己 🤣

小魚毛 發表於 2021-9-26 10:45
而家己經有好多處理NO3方法(eg.玻璃環、碳源\煲豆、種草、沸石⋯⋯),厚底沙的確係outdated。
...

最後沒有用喉底架, 只係薄沙底算, 過濾缸種d 提子草藻類除 NO3, 養左海蔘沙底清下垃圾, 食苔巴士、螺....

簡簡單單玩住先

貓Wong 發表於 2022-1-13 13:21
簡簡單單玩住先

恭喜大師終於「出山」!仲好懷念你個廁所缸實驗。

我都開咗個屎坑缸仔試玩NPS,搜集緊純自然玩法o既資料,係有商家研究緊喺過濾系統飼養微生物供應主缸珊瑚&魚,達到完全自給自足的系統,無化氮、免換水、免補充原素⋯⋯
https://www.dymico.com/wp-content/uploads/2019/05/facebook-video.mp4
有興趣可以睇睇

DyMiCo